KJØP FESTIVALPASS HER

Therese Bertheau var ikke alene. Arne Larsen har skrevet bok om kvinner i klatresporten og fredag 24. august kommer han til Klatrefestivalen for å snakke om de kvinnelige pionerene i klatresporten! Kvinner i klatresporten er et nokså forsømt tema i norsk klatrehistorie. Det var ikke bare Therese Bertheau som utfoldet seg på klatreturer i høyfjellet, men også tallrike andre kvinner.

De fleste av disse kvinnene opptrer sjelden i dag som annet enn anonyme navn i artikler her og der – eller i de årlige listene over tindebestigninger i årbøkene til Den Norske Turistforening.

Det var menn som skrev om farefulle bestigninger og utilgjengelige fjelltopper, aldri kvinnene.

Deres historie har aldri blitt fortalt, og det var dette som motiverte klatrer og forfatter Arne Larsen til å skrive denne boken.

I en artikkel skrevet av Utemagasinet om hans nylige utgitte bok, står det:

"Dametinder var et begrep på 1880-tallet, med fjelltopper som egnet seg for damer å gå på, som Galdhøpiggen, Glittertind og Gaustatoppen. Men begrepet forsvant da Fanny, Therese og mange andre hadde vært på høye topper i både Jotunheimen og Romsdalen, da ble begrepet meningsløst.

– Skal det være noe som har overrasket meg, så må det være at flere av klatrerne jeg har intervjuet fra nyere tid, som Hilde Bjørgås, Paula Voldner og Siren Greve har kommentert at om de klatret vanskelige ruter, så kunne rutene noen ganger få begrepet jenteruter i klatremiljøet. Det vitner om at det tydeligvis fremdeles er noen inngrodde holdninger om kvinner og menn i miljøet, sier Larsen."

.

....særr? Det gidder vi ikke. Derfor er vi veldig glade for at Arne tar turen til Nissedal!

Les også: Tonje Blomseth, nominert til årets eventyrer

Les også: Alt om ekspedisjoner på utemagasinet.no

Les også: Lærerike webserier på utemagasinet.no