Alle som har vært på ski i Hemsedal vet hva vi snakker om; den store fossen der oppe et stykke før sentrum. Fryktinngydende og imponerende, like bred som den er høy – loddrett og mektig.

Hydnefossen har navnet sitt etter elva Hydna, som renner utfor kanten til venstre for Veslehorn. Kildene er Horntjernet, Mellomtjernet og Grytingtjernet på toppen av fjellet. Fossen er Buskeruds høyeste.

Hemsedals kalde klima gjør at fossen er stabil og holder seg lenge. Den er full av formasjoner; overheng, kaminer og hyller. Det gjør klatringen morsom, men også utfordrende.

Primært er det tre veier opp; venstresiden, midten og høyresiden. Midten er den enkleste, vanligvis med grad WI 5. Venstrevarianten gir en brattere start, med relativt krevende klatring av grad WI 6. Høyresiden gir mest klatring, med opp til fem taulengder.

Å klatre Hydnefossen er en stor opplevelse. Utsikten mot fjellområdene på den andre siden av dalen er fantastisk, og å bevege seg i de store formasjonene gir en trolsk følelse. Fossen er definitivt for viderekomne, men om og når du er kapabel så er turen virkelig å anbefale.

 

Hydnefossen

Beliggenhet: Sees tydelig opp til venstre en knapp mil før Hemsedal sentrum

Anmarsj: Følg elvedalen fra nede ved veien, 1,5 til 2 timer.

Lengde og grad: 150-200 meter, 3-5 taulengder, WI 5-6, avhengig av linjevalg

Retur: Abalakovankere og tre rapeller. Husk å ta med ekstra tau til anker.

Førstebestigere: Marius Morstad og Choe Brooks i 1979

Fører: Hemsedal Ice