Her er tilbakeblikk til tre klatreres litt spesielle reise og målsetning; gå 50 ruter på en dag. Det var i 2016 og stedet Polen. Saken sto på trykk i Klatring 133.

I fjor vår (2015, red. anm.) klatret jeg med en slovakisk fjellfører og fjellredningsmann, Dusan Leskovjansky i Tatras, Slovakia. Noen uker etter at jeg kom hjem, fikk jeg beskjed fra familien hans om at han hadde omkommet i en helikopterulykke under et redningsoppdrag. Det siste jeg gjorde før jeg dro fra Slovakia var å love Dusan at jeg skulle prøve det samme som han hadde gjort like før, å lede femti ulike sportsruter på én og samme dag. Derfor ble det et prosjekt for meg, å hedre minnet til en fin fyr som døde altfor ung og mens han prøvde å redde en skadet gutt i fjellet, med å gjøre det jeg valgte å kalle «en Dusan».

Problemet var å finne et egnet klatrefelt. Jeg var i Bohuslän og kikket og jeg vurderte – og vurderer forsåvidt fortsatt – et av Bergens-craggene. Så var det slik at jeg likevel skulle til Wroclaw i Polen på noe forfattergreier og kikket på nettet for å se om det var noe klatring i nærheten. Og kom over denne årlige konkurransen utenfor Kraków for klatrere som kommer reisende for å gå så mange ruter de bare kan på én dag, nærmere bestemt på sju og en halv time. Vi fikk vite at de som vinner som regel ligger et sted mellom trettifem og førti ruter, så vi visste at om vi skulle greie femti på samme tiden måtte vi gå for de lette og moderate rutene og at hemmeligheten lå vel så mye i logistikk og planlegging som i ren utholdenhet. Noe vi fikk bekreftet.