I går ble ankere på diverse ruter skiftet på grunn av slitasje. Det er Olav Vestli og Leif Kvande som har stått for jobben bak dette gode initiativet fra Leif Kvande.

Det er rett og slett sjokkerende å se hvor langt det har gått, og hva klatrere er villige til å henge livet sitt i. Ankerne det er snakk om er på Olavsrisset og de to lengst til høyre på Hauknebbet. Leif Kvande har hatt nærkontakt med ankerne i en årrekke.
– Jeg har et par år, med stadig større angst, blitt firt ned fra Hauknebbets klassikere, og syntes det var på tide å få byttet ut toppfestene på noen av rutene. Som tenkt så gjort av Oslos utrettelige rutekreatør og feltutvikler/-påpasser, Olav Vestlie. Et par av karabinene var slitt ned ca 75% av godset. De siste 25% holder nok til topptauing, men samtidig er det nok litt ubehagelig å finne ut at de ikke gjør det. Samtidig er det ganske imponerende at de har hengt i 14 år uten å bli mer slitt på toppen av noen av Oslos mest trafikkerte ruter.

På toppen av Senterpartiet og Høyre er karabinene byttet ut med ringer. Det betyr at man må henge seg opp med en slynge, tre igjennom tauet og så binde seg seg ut og inn på nytt. Er du usikker på hvordan det gjøres, er det mulig å tørrtrene på boltene som står på en av steinene ved bålplassen på Hauktjern. Det er også satt opp slike på Nedre Sydstup på Kolsås.
– Er du usikker, så spør noen av de hyggelige klatrerne i baris og Moon-bukser som henger i gråveggen. De har peil.

Kolsås Klatreklubb kommer med en klar oppfordring til brukerne av klatrefelt:
– Vi oppfordrer alle til å benytte eget utstyr i toppen og kun bruke ankeret til nedfiring – ved topptauing direkte i ankeret skapes det over tid direkte farlige ankere. 

Og til slutt refererer vi til et ønske fra klubben:
– Vil du støtte nyutvikling og oppgradering av gamle felt i Oslo og omegn? Meld deg inn i Kolsås Klatreklubb!

Nødvendig arbeid: Olav Vestli på plass på Hauknebbet for å skifte ankere. Foto: Leif Kvande