Det har vært mye bråk rundt bolting på Hyggen den siste tiden. Ruter som kan sikres naturlig er blitt boltet, og det har ført til at person(er) i miljøet har tatt vinkelsliperen fatt, og kappet bolter på to ruter, samt fjernet hengere og slått bolter flate på to andre ruter. 

Nå reiser det seg nok et spørsmål i debatten, etter at Hans Markus Rød nylig gikk ruta Øl og onsight 2015 (8) på naturlige sikringer. Han forteller:
– Jeg gikk den for en tre år siden eller deromkring på bolt. Her om dagen var jeg der igjen og tenkte det kunne være artig å sjekke ut om det fantes gode naturlige sikringer der. Jeg hadde et par runder på topptau der jeg fant plenty med gode sikringer i de tre tverrbåndene. Klatret den dagen etterpå etter å ha inspisert på nytt.

– Kort oppsummert føltes den forbausende trygg. Man får satt to gode kammer i første tverrrbånd. Disse sikrer det første cruxet godt hvis sikrer er våken og trekker inn litt tau ved eventuelt fall. Så må man gjøre et flytt opp i neste tverrbånd. Her er det garantert bakkefall, men flyttet er ikke spesielt hardt. Hadde i tillegg en pad. Så er det egentlig grei skuring. Jeg satt 5 småsikringer fordelt på to tau i tverrbåndet under svacruxet. Risset er litt grunt med noe cornflakes inn, så det var godt å være på sikre siden. Når man har disse inne gjør man et litt tynt svacrux med sikringene tre meter under beina.

– Jeg brukte forresten boltene da jeg dogget opp for å henge opp topptauet. Ingen kortslynger i boltene ved bestigningen.

– Knapt noen bragd, men det var en fin opplevelse. Hadde den vært uten bolter ville det nok med tiden blitt en klassisk tradrute med litt karakter, litt ulikt de få tradrutene vi har i Oslo/omegn som mestedels er velsikrede riss. Blir interessant å se hvordan resultatene av spørreundersøkelsen blir. For min del kan boltene godt bli stående.

– Hva synes du om folk som på eget initiativ tar bort bolter på andres ruter?
– Jeg er ikke for selvtekt. Det skaper bare dårlig stemning. 

Les også: Bolter fjernet på Hyggen – dette er aktørenes meninger om saken

Så spørsmålet er altså – og vi tar det litt generelt først: Bør boltene tas bort på slike ruter som bestiges naturlig? Si din mening her:

Så til spesialtilfellet med Øl og onsight 2015. Man bør ha crashpad og risikerer bakkefall et sted, samt en real suser på svacruxet i toppen. Men ruta representerer dermed – uten bolter – en nydelig utfordring for en del klatrere. Bør boltene på den ruta allikevel få stå?

Klatrefører for Mellomveggen ligger på nett her.

Helt naturlig: Hans Markus Rød går ruta Øl og onsight 2015 (8) på naturlige sikringer. Bør boltene da bort?