Dersom man er buldrer og kjører E18 om Telemark ned til Sørlandskysten, kan man ikke unngå å legge merke til hvor utrolig mye stein som ligger langs veien. På en båttur gjennom Blindleia for et par år siden bemerket en klatrekompis fra Østerrike at faktisk alle sørlandshytter har en egen privat buldrevegg i hagen.

Men hvorfor er det nesten ikke buldring her? Vel, svaret er: Det er det, det er bare litt bortgjemt.

Historisk har det vært lite buldring på Sørlandet. En grunn kan være fraværet av dedikerte buldrere (det er nok av sørlendinger som foretrekker tau). Dette har gjort at utviklingen av gode buldrefelt har kommet lovlig sent igang. Sørlendingenes forkjærlighet til bolter og tau (og nå gjerne også wire), er godt illustrert ved den nye innendørs klatreveggen på Aquarama i Kristiansand, som er av topp kvalitet. Den nye buldreveggen kan derimot best beskrives som ikke veldig bra. Det finnes en bra innendørs buldrevegg i Kristiansand, men den er bygget utendørs … sørlendinger kan være vanskelig å forstå.

Siden den bomsete buldrelivsstilen synes å ha en del til felles med «tea-i-tanga-livsstilen» (tærne i tanga/fjæra, red. anm), er det på mange måter litt rart at buldring ikke har vært mer populært på disse sørlige breddegrader. Men times are a-changing som det heter, og en liten buldregjeng fra både Kristiansand og Arendal har i løpet av de siste åra sørget for hundrevis av nye buldere. Legg merke til samarbeid mellom de gamle fiendene kristiansandere og arendalitter. Innsatsen har til og med tiltrukket seg en og annen sossete østlending og brautende rogalending. Ja, noen har endog gått så langt som å kalle Bergsvann på Justøya for ‹«Norges Fontainebleau», antagelig etter rikelig med CB-/Arendals Pils. Så dette lover godt. Er du enda ikke nok overbevist til å ta med deg buldrematta til «syden» i sommer, skal jeg gi deg syv gode grunner til at buldreferien bør tilbringes i Norges greieste landsdel.

1. UOPPDAGET BULDRING

Har du båt eller en ubrukt stålbørste? Ta en tur ut i skjærgården enten du er i Kragerø eller Lindesnes. Huler, vegger og steiner, og ingen rengjøring. Kalk opp og hopp på veggen. Om du er en som liker å gjøre reint, så er det ikke manko på nedgrodde steiner og vegger heller, helt ubesudlet av klatrehånd. Kort fortalt, tusenvis av vegger og steiner venter på deg og din stålbørste.

2. KLATRING PÅ ALLE NIVÅER

Siden mange ikke fullt så sterke folk har stått for utviklingen av buldring på Sørlandet (i tillegg til beskjeden sandbagging), er det mange fine buldere på moderate grader fra 6A til 7A, og den enda lettere delen av vanskelighetsskalaen. Sørlandet har imidlertid også greid å fostre opp en av Norges sterkeste buldrere, Herman Nesse, så det er også test-piecer for de som liker buldring over grad 7A. På Odderøya i Kristiansand finner man for eksempel både overhengende hard buldring på New School-veggen, og moderat «fontstil» ved fyret. To felt som bare er et veldig langt steinkast fra hverandre.

IDYLL: Kristian Verdich på Holy MackerelHedgehog (6B) Foto: ukjent

3. STEINFORMASJONER

Sammenligner man med for eksempel steinen i Vestfold, er kvaliteten på sørlandsteinen velsignet med mer formasjoner og mindre sprekker. Man finner mer utpregede tak i form av lister, pincher og slopere. Buldringen er også mindre påvirket av forholdene, noesom gjør sommerbuldringen mer tilfredsstillende.

4. UFORDRER TEKNIKK

Flust med problem som utfordrer teknikken – om du finner den slags tiltrekkende. Det finnes plenty med problemer som ikke er bratte og byr på tekniske utfordringer og krav til fingerstyrke. Mang en sørlandsbuldrer  er grisesterk i fingra ettersom den eneste formen for buldretrening er utebuldring og fingerbrett.

BUKSETESTING: Eirin Breie tester klatrebuksa ved å gå Nillesand (6C+) en sommerkveld. Foto: Christian Thorjussen

Les også: Guide til buldring i Hallingdal

5. SØRLANDSIDYLL I

Vandre rundt i en grønn eller høstfarget skog fra problem til problem mens rådyrene ser på. Buldre på svaberg i solgangsbrisen og måkeskrik. Plukke flått med pinsett med lett angst for at du vil ende opp som Lars Monsen. Du får i pose og sekk med en sørlandsbuldredag i vår herres bakgård.

6. SØRLANDSIDYLL II

Trenger du å avkjøle deg i sjøen, tanne på svaberget, ha på solbriller så ingen riktig ser hvor du ser, drikke CB-pils for så å plukke krabber i en With Dromedille (en båttype, red. anm)? Ikke la dette gå på bekostning av buldremuligheter. På Sørlandet får du som sagt i pose og sekk.

LATE DAGER: Johannes Haugen varmer opp ved å gå Tornerose ss (6A+) godt spottet av Kristian Verdich. Foto: Steffan Nilssen

7. SØRLENDINGER

Sørlendinger er hyggelige folk (unntatt når Start taper, noe som ikke er uvanlig). Er du så heldig å treffe på en sørlandsklatrer ute i skogen, kan du være sikker på at han eller hun gjerne vil vise deg rundt til alle «special spots». Men vær varsom! Noen ganger betyr dette en 45 minutters fottur gjennom flåttbefengt kratt til en kjempefin 6B (som kanskje ikke er så fin). Så ikke bli med hvem som helst på ekskursjoner, selv om de er aldri så hyggelige.

8. BELIGGENHET

Om ikke annet, stopp innom her på vei til klatreferien i Rogaland.