Siste helga i januar samlet 51 jenter og 1 gutt seg på Granheim Camping ved Hemsedal. Alderen spente fra 15 år og opp i 40-års alderen, for i år hadde vi også åpnet for nybegynnerkurs for ungdom. Gjennom helga fikk interesserte vært med på workshop i leding og kameratredning i tillegg til nybegynnerkurs for voksne, og om kvelden blei quiz, foredrag og premieuttrekning i tillegg til gjensyn med gamle og nye isklatrevenninner som kom fra ulike steder i hele Norge til kjellerstua på Granheim Camping. Dyktige og engasjerte instruktører, god stemning blant deltagerne, og stor hjelp med lån av utstyr og støtte til premier fra våre sponsorer gjorde helga utrolig bra!

Å arrangere nasjonal isklatresamling for jenter

Det er mye som skal gjøres klart før ei slik helg, og i år spurte Lisa Bjærum og Siv Bøyum som har arrangert dette tidligere, om litt ekstra assistanse fra Anna Kennedy, Ina Moe og Kaisa Markhus. Midler til å gjennomføre fikk vi med støtte fra NKF og DNT Fjellsport Oslo. Men det er mer som skal til for å få til ei slik helg. Ved å tilby workshop i nybegynnerkurs klatring, i tillegg til workshop i leding og kameratredning, kreves det utstyr! Isklatreutstyr er ikke det de fleste går først til innkjøp av, men Varri stilte opp og hjalp til med alt fra stive sko, økser, isskruer og ikke minst en haug kule premier til konkurransene våre på kvelden. Houdini og Jentesport stilte også opp med premier, som blei utdelt på lørdag.

Klatre is på egenhånd, eller bli med på workshop?

Det å få tak i isklatreinstruktører som er jenter gjør utvalget litt smalere, men også i år stilte et knippe sterke og dyktige instruktører opp! Også èn gutt blei tatt inn i varmen. Slik kunne vi tilby ulike workshops for de som ønsker å bli stødigere på enten å lede sjøl, eller lære mer om hvordan å redde kameraten sin dersom uhellet skjer i isveggen. Workshopene blei raskt utsolgt, så det tyder på at dette er et tilbud som er populært. Også nybegynnerkurs for ungdom blei fulltegna til slutt. Her fikk 5 unge jenter muligheten til å lære mer om isklatringens fantastiske verden. Noen av de har foreldre som klatrer is, og har vært borti elementet før, men nå var de her på egenhånd og hadde sin egen instruktør i 2 dager.

Med begrensede plasser på workshopene, og så mange deltagere var det så klart mange som var ute på tur på egenhånd. Dette er nemlig ikke en kurshelg med nybegynnere. Dette er en sosial helg hvor folk reiste opp til 14 timer for å bli med på samlinga, for å treffe igjen venninner, for å få inspirasjon fra andre jenter, eller for å hente lærdom på foredraget om «redsel i fjellet» av Johanna Stålnacke. Noen blei kjent i fjor, andre har felles turvenner og vært på tur her og der sammen, men bor langt fra hverandre, og andre igjen samkjørte med full bil fra byer i øst og vest. Med andre ord er det ikke bare den fantastiske isklatringa i Hemsedal vi kommer for, men også å være sosiale med et knippe fantastiske jenter.

Håper vi alle sees igjen til neste år!

Les også: Levde pelsjegerdrømmen

Les også: UTEs test av fjellbukser

Les også: UTEs test av vintersoveposer 

På led: Magiske Rjukandefoss har muligheter for både slake og brattere ruter: Foto: Kaisa Markhus

Debut: Pernille er fornøyd etter å ha leda sin første isrute! Foto: Kaisa Markhus