Jim «The Bird» Bridwell (1944-2018)

Her er litt om mannen som var med å revolusjonere klatresporten gjennom mange tiår.

Sist oppdatert 19. februar 2018 kl 11.59

Fjellklatrer, pioneer, eventyrer, fugle-entusiast, mote-rådgiver og klatreguru. Hva kaller man egentlig en mann som har gjort så utrolig mye gjennom et langt liv?

Jim Bridwell, som også gikk under navnet «The Bird» var uten tvil en karakter. Det er ikke mange som kan skryte av å ha førstebesteget langt over 100 klatreruter, pushet grenser innenfor friklatring og storveggsklatring – i tillegg til å ha gjort psykedeliske tights og batikk-skjorter til klatremote. Det kunne Jim Bridwell.

Konen hans har fortalt at han først begynte å klatre fordi han var så fascinert av fuglene og ville klatre opp for å sjekke ut deres habitat – derav kallenavnet «The Bird».

For de som har sett filmen Valley Uprising er han den smale, muskuløse, rebelske fyren, med lang hår, tights og pannebånd. Han som har en slags lærer-rolle ovenfor de andre klatrerne som har slått deg ned i det de kaller Camp 4.

Bridwell var med i en gruppe klatrere i Yosemite som fikk mye medieoppmerksomhet på tidlig 70-tallet, kalt «Stonemasters». Denne gjengen flyttet inn i skogen i Yosemite, der de brukte dagene på å ta klatringen dit den aldri hadde vært før.

Blant annet klatret Bridwell, sammen med John Long og Bill Westbay, The Nose på El Capitan, på kun én dag i 1975. For å virkelig få frem hvor revolusjonerende dette var, kan man sammenligne med den tidligere bestigningen av samme rute fra 60-tallet da et team brukte syv dager. Dette er kun en av hans mange veldig imponerende bestigninger.

Når Stonemasters begynte og få oppmerksomhet i media, tok Bridwell rollen som moteansvarlig i gruppa. 

– When we were doing special routes, Bridwell actually would dress us. It was for pictures, photo ops, that kind of stuff, to make us stand out, to look as rebellious as possible.

Screen Shot 2018-02-19 at 12.02.37 (2)
Screen Shot 2018-02-19 at 12.02.37 (2)

Harbarka: Jim Bridwell er mannen til venstrei bildet. Foto: Skjermdump fra filmen Valley Uprising

Å være førstemann til mye, krever oppfinnsomhet og innovasjon. Utstyret man brukte i klatring på 60- og 70-tallet, var kort sagt begrenset. Bridwell fant ved behov opp mye nytt utstyr – noe er fortsatt i bruk, men ikke alt. Mest kjent er de første utgavene av kobberhoder (copperheads) og fuglenebb (birdbeeks).

Til å ha levd et liv fylt med mange vågale risikovurderinger var dødsfallet til Bridwell til manges overraskelse ikke knyttet til klatringen. Bridwell døde av leversvikt som et resultat av å ha fått Hepatitt C da han tok en tatovering på 80-tallet.

Som en avslutning legger jeg ved et litt kult sitat fra Bridwell:

«A sense of uncertainty that is potentially fatal is what makes climbing an adventure. Anything less is just working out.»

Publisert 19. mars 2018 kl 12.10
Sist oppdatert 19. februar 2018 kl 11.59
annonse
Relaterte artikler
jente som klatrer
Sendte Draumkvedet (8c)

Sunniva Øvre-Eide i støtet

nærbilde av klatrer
Gikk nettopp sin tiende 9a

Spiser 9a-ruter som drops

kvinne og mann foran brunt stup
Dobbelportrett: Maria Davies Sandbu og Martin Mobråten

En klippe i livet

IMPONERTE: Blant Himalaya-klatrere, tradklatrere, buldrere, alpinklatrere og råsterke tenåringer finner vi også bergenseren Leo Bøe som seiler opp som den sterkeste, norske sportsklatreren i 2023. Arkivfoto: Emile Pino
Fjorårets råeste klatrere og klatreprestasjoner

De råeste norske klatrerne og klatreprestasjonene fra året som gikk

KORTHÅRA: – Egentlig er jeg en langhåra boms.. Men jeg har nettopp klipt håret, meldte Juho i forbindelse med fotoseansen utenfor Hotel Aak i Romsdal. Foto: Tore Meirik
Juho Knuuttila

Førstebestigeren

annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen