Basehopperen Carl Boenish

Han var en pioner innen basehopping, men omkom tragisk under hopping i Trollveggmassivet. Her en som fulgte han det siste døgnet, fram til det siste hoppet.

Sist oppdatert 28. august 2015 kl 10.36
Carl og Jean Boenish under hopp fra Trollspiret i Trollveggen dagen før Carl omkom. Foto: Arnstein Myskja
Carl og Jean Boenish under hopp fra Trollspiret i Trollveggen dagen før Carl omkom. Foto: Arnstein Myskja

Brødrene Einar Fride Myskja og Arnstein Myskja var aktive klatrere på 80-tallet, og tok turen opp i Trolltindene da de hørte at det var planer om basehopping. Einar Fride forteller om at de fikk kontakt med Carl Boenish og kona Jean og tok bilder av både hoppene i Trollveggen og fra Stabbeveggen, der han omkom.
– Arnstein hadde noen feriedager og tok en tur i Trolltindene fordi han sjølsagt visste at det var hopping på gang. Det var slik han kom i kontakt med Carl og resten av crewet fredag 6. juli, den dagen Jean og Carl Boenish gjorde et vellykket dobbelhopp fra Trollspiret. Han rigget seg til på kanten og fikk tatt serien på 4 bilder av det hoppet. Han fikk sitte på med helikopteret ned igjen fra Trollveggn.

Les også: Filmvisning under Trollveggen – om Carl Boenish

Det ble så avtalt at brødrene skulle være med dagen etter, for Carl ønsket å gjøre et hopp til. Men de var også sammen med Boenish fredag kveld da han pakket fallskjermen.
– Jeg husker fortsatt svært godt at vi var i et rom på Grand Hotel Bellevue hvor han forklarte hvilke vurderinger som måtte gjøres under pakkingen, ut fra hvor lenge han regnet med å være i fritt fall. Plassering av slider som regulerer hvor raskt skjermen popper, håndholdt pilotskjerm osv.

Dagen etter, lørdag 7. juli plukket de opp Carl på pensjonatet de bodde.
– En liten episode som sier noe om Carls personlighet, var at når vi stod på kjøkkenet og venta, fikk Carl stoppa at restene fra gårsdagens lapskaus gikk i søpla, for de skulle han ha med på tur! Vi starta fra Trollstigen og jeg bar fallskjermen. God stemning.  Og har man én gang hørt Carls latter, glemmer man den aldri! Jeg tror knapt jeg har møtt noen som var mer entusiastisk enn ham. Jeg har også klare bilder i hodet av at vi klatra opp på Stabben og satt der og prata.
Men så klatra Arnstein og jeg ned igjen fra Stabben, og 15-20 minutt etter hoppa han. Jeg mener å huske at jeg så at skjermen begynte å løse seg ut, før han forsvant ut av syne.

Det var da de så at noe hadde gått galt.
– Hva som gikk galt kan jeg ikke gi svaret på, men etter noen sekunder ser vi ham skli ned et sva før han stopper på ei hylle med snø på.
Hjernen går helt i stå, tomt.  Arnstein løper foran til Trollstigen for å varsle.  Jeg legger meg på kanten og ser ned i noen minutter, før jeg pakker sammen og går ned fra fjellet.

– Både jeg og Arnstein tok bilder med Carl i lufta, men vi var nok ikke helt klar i tanken etter at vi skjønte at hoppet hadde en fatal utgang. Jeg husker vi snakka om at vi ikke ville tene penger på Carls død, så vi bestemte oss for å ødelegge filmen i mitt kamera. Bildene i det andre kameraet som vi skulle ta for Carl, tok vi med ned til TV-teamet. Dessverre førte en misforståelse til at en i teamet åpnet kameraet før filmen var spola tilbake.

Filmen om Carl Boenish har premiere på kino 2. oktober, men du kan altså se den under Trollveggen lørdag 29. august.

Les også: Basehoppingens gudfar

john long
john long

Filmer: Klatrelegenden John Long besøkte Romsdalen og står her bak kameraet under hoppet fra Trollspiret. Foto: Arnstein Myskja

long og fred h
long og fred h

Titter: John Long og Fred Husøy på Trollspiret. Foto: Arnstein Myskja

stabben
stabben

Stabben: Einar Fride Myskja minutter før Carl Boenish hopper fra Stabben (bak). Foto: Arnstein Myskja

Publisert 28. august 2015 kl 10.36
Sist oppdatert 28. august 2015 kl 10.36
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen