1Er det så god du vil bli? Da holder det med EB Guardian. Foto: EB Collection

Test av klatresko for nybegynnere

Vi gir deg noen generelle tips og test av seks par sko for begynnere.

Mandag 17. april 2017 kl.10:36

Som nybegynner har du kanskje ikke tenkt så nøye over hvilke egenskaper du skal vurdere hos en klatresko – eller hva som skiller en nybegynnersko fra sko for mer viderekomne og erfarne?

HER ER EN RASK GJENNOMGANG:

KOMFORT: Mens erfarne klatrere ofte piner seg ned i trange sko for å få størst mulig følsomhet, stramhet og presisjon, er nybegynnersko gjerne mer behagelige å ha
på over tid. Aspirerende klatrere bruker ofte lang tid på rutene, med mye henging i veggen, da er det greit at skoene er mest mulig komfortable og ikke tar fokus ved å være smertefulle å ha på.

PRIS: Er du begynner i klatreveggen, vet du kanskje ikke ennå hvor mye penger du har lyst til å bruke på utstyr, og det kan være greit med et par greie sko til en rimelig pris. Nybegynnere har også en tendens til å slite hull på skotuppene veldig fort, da teknikken ikke er helt slepen ennå. Da er det en fordel at det var de billige skoene du slet i stykker.

ALLROUND-EGENSKAPER: Viderekomne har etter hvert gjerne funnet sin stil, både når det gjelder type klatring (bratt, vertikalt, sva, buldring) og hva slags sko de liker. Som nybegynner ønsker du en sko som funker tilfredsstillende på flest mulig områder, så kan du heller spesialisere deg senere. Allround-sko har få eller ingen bestemte svakheter, men er heller ikke best på noe. 

LISSER ELLER BORRELÅS? Borrelås er kjapt og greit – særlig inne, hvor man tar av og på seg skoene hele tiden – og har ingen bestemte ulemper. Lissesko sitter kanskje et hakk tettere og strammere på foten. Hva som funker for deg er egentlig smak og behag.

NØYTRAL ELLER AGGRESSIV SÅLE? Nybegynnersko har gjerne helt flat, nøytral allround-såle, som gjør at skoene fungerer like godt – eller dårlig – i bratta som på sva. Buet såle med nedoverpekende, aggressiv tupp funker bedre for overhengende klatring, men begynnere venter gjerne litt med akkurat det.

STIVE ELLER MYKE SKO? Klatresko skal helst være både presise og kantstive, følsomme og behagelige. Men mer av de to første blir mindre av de to siste. Nybegynnere anbefales å gå for den litt mykere sorten, så du blir vant til å kjenne hvordan foten oppfører seg på ulike tak.

SKINN ELLER KUNSTMATERIALE? Dette er først og fremst et spørsmål om pris, men husk at overdel av skinn utvider seg noe mer enn kunststoff, slik at skinnskoen du kjøper vil oppleves større etter en tids bruk. Kunststoff trekker også til seg mer lukt – her har tåfisen gode kår! 

EVOLV DEFY

Dette er en svært komfortabel sko, som sitter behagelig på foten og ikke presser noen steder. Overdelen er i kunstskinn, og sålen er at (nøytral) og med Evolvs egen Trax gummi. Friksjonen kan kanskje ikke matche de aller beste konkurrentene, men som nybegynner på store fottak vil du neppe oppleve det som noen ulempe. Skoen minner ellers en hel del om Mad Rock Drifter, som også er testet her. I likhet med den, er dette en typisk innesko som funker bedre på plasttak enn stein.
I løpet av testperioden var det lite slitasje å spore på Evolv Defy, og modellen ser ut til å ha en slitestyrke som gjør den godt egnet som nybegynnersko, der gummien på tuppen ofte får mye juling.

Pris kr 1099,-
Web: Evolvesports.com

+ Komfortabel, god passform, slitesterk, ok pris

- Ikke best på friksjon 

EB GUARDIAN

EB er for mange et ukjent merke, men den franske produsenten er en av verdens eldste klatreskoprodusenter, og kjent for å lage sko av god kvalitet og ypperlig friksjon. Guardian- modellen er strengt tatt ikke regnet som en nybegynnersko, men har såpass lik passform og bygning at den lett kan sammenliknes med de andre modellene i denne testen. Vi valgte å ta den med for å se på ytelsen i forhold til de andre skoene.

Sålen har nøytral lest, og friksjonen er i øvre sjiktet – testerne hadde lite eller ingenting
å utsette på den. En ting som likevel skiller modellen fra de andre, er bruken av bare én borrelås-rem som stramming, mens resten av konkurrentene gjerne benytter to eller tre. I praksis har dette lite å si, men gjør det kanskje litt vanskeligere å stramme skoen jevnt rundt foten. Guardian framstår uanset som en meget solid og gjennomført god sko med få ting som trekker ned.

Pris kr 1190,-
Web: Eb-escalade.com

+ Meget god og behagelig passform, god friksjon, god ytelse, passer også til viderekomne

- Lite negativt 

SCARPA TECHNO X

Dette er testens stiveste sko. Det betyr at du kan stå godt på selv de tynneste kanter og lister, men til gjengjeld mister du en hel del følsomhet. For en nybegynner kan det være greit å ha følsomme sko i starten, for å bli vant med hvordan føttene oppfører seg. Samtidig vil noen oppleve det som en hjelp å ha stiv såle når man står på tynne fottak, så dette blir en avvei- ning. Sålen har nøytral oppbygning, og skoene er forholdsvis smale foran, vær oppmerksom på det om du har brede føtter.

Techno X er også testens eneste med lisse-stramming, og sett over ett er dette en sko som passer best ute, faktisk vil den egne seg bedre til fjellklatring enn inneklatring. Friksjonen er god, med Vibram XS Edge gummi, som til gjengjeld gjør et visst utslag på prisen.

Pris kr 1499,-
Web: Scarpa.co.uk

+ God på kanter, bra friksjon, solid, god til uteklatring og i fjellet, bra til viderekomne

- Litt lav følsomhet, høy pris 

LA SPORTIVA FINALE

Mens flere av modellene testet her er for billigmodeller å regne, har Finale gjennomgå- ende høyere kvalitet – og koster da også tilsvarende mer. Gummien er som for Techno X anerkjente Vibram XS Edge, som gir svært god friksjon, men også noe mindre slitestyrke for begynnere som lett skraper opp skotuppene. Passformen er upåklagelig, skoen sitter godt og stramt på, og gir en noe mindre tøffelfølelse enn f. eks. Mad Rock Drifter.

Finale er en relativt myk sko, men er hakket stivere enn de este andre i denne testen. Den har en n balanse mellom kantpresisjon og følsomhet. Et lite minus er stroppen bak, som brukes som hjelp til å dra skoen på. De este modeller har dobbel løkke, her er det kun en enkelt løkke, noe som gjør det litt mer tungvint å ta på seg trange sko. Ellers en ypperlig sko som egner seg godt til nybegynnere, og valgt trang nok duger den også godt på hardere ruter.

Pris kr 1499,-
Web: Sportiva.com

+ Solid utførelse, god friksjon, god passform

- Litt upraktisk hælløkke, høy pris 

SCARPA VELOCITY

Dette er en skikkelig behagelig klatretøffel. Passformen er på linje med Mad Rock Drifter og Evolv Defy, men i tillegg har Velocity en pløse i elastisk materiale som gir ekstra komfort. Allround-sålen er dessuten bredere enn gjennomsnittlig foran – denne kan
du ha på deg en hel dag uten at tærne klager! Overdelen er i kunstskinn, og sålen har nøytral lest for allround-egenskaper. Mens de dyrere Scarpa-modellene benytter Vibram XS-gummi, har denne Tac100 – en noe billigere gummitype – i sålen. Denne gummien har høyere slitestyrke, noe som er en klar fordel for nybegynneren. Denne vil neppe merke mye forskjell, mens viderekomne kanskje vil ønske noe bedre friksjon.

I likhet med ere andre av skoene i denne testen, er Velocity en typisk myk innemodell, som vil gi bedre ytelse jo trangere du velger den.

Pris kr 1299,-
Web: Scarpa.co.uk

+ Meget behagelig, høy slitestyrke

- Ikke best friksjon 

MAD ROCK DRIFTER

Gode klatresko til under 900 kroner er en sjeldenhet. Men med overdel i ekte skinn, såle i Mad Rocks anerkjente Science Friction-gummi og behagelig passform, må Drifter kunne sies å være et lovende kjøp for nybegynnere. Skoen minner en hel del om Evolv Defy, som også er testet her, men sistnevnte har nok hakket dårligere friksjon i gummien og overdel i kunstskinn.
Mad Rock Drifter er myk, komfortabel og sitter godt på foten uten å presse for mye noen steder. Dette er en middels følsom sko, som må velges trange om de skal yte bra. En typisk nybegynnersko med nøytral såle og gode allroundegenskaper, som nok blir i enkleste laget for viderekomne. Passer også klart best til inneklatring – skal du bruke mye av tiden din ute på stein vil andre alternativer være bedre.

Pris kr 899,-
Web: Madrockclimbing.com

+ Lav pris, god komfort, god friksjon

- Mister litt passform etter hvert 

Gikk du glipp av?

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Vårens perle

Vårens perle

Øvre sydstup på Kolsås er klatrebar hele vinteren, og er det en bulder du bør gå når solen står inn og fjellet fremdeles er kjølig, så er det Norges første buldreklassiker.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.

Slik bruker du kamkilene

Slik bruker du kamkilene

KLATRESKOLEN (S2E4): Kamkilen er en av våre kjæreste sikringsmidler. Paula Voldner viser hvordan den skal brukes.