1På standplass på Gandalf (5) ved Henningsvær. Foto: Dag Hagen

Sikker på standplass

De fleste av oss har satt en og annen dårlig sikring, og sluppet unna med det. Det er jo sjelden en mellomforankring belastes. Standplassen derimot, belastes alltid. Derfor må den alltid være trygg

Oppdatert tirsdag 18. juli 2017 kl.14:36

Når vi klatrer på led vil vi at alle sikringspunkter skal være bombesikre og tåle en hvilken som helst belastning, men i virkeligheten setter vi av og til sikringer vi ikke er helt sikre på. En tvilsom sikring kan jo – ikke minst – virke bra for psyken når vi fortsetter oppover, og kanskje den til og med holder. Men én del av sikringskjeden er hellig og kan ikke fires på i sikkerhetsøyemed, standplassen!

Les også: Hans Christian Doseth – det uovervinnelige søskenbarnet

Standplassen er vår siste linje i forsvaret mot tyngdekraften, og den må holde uansett hva som skjer. For å være sikker på dette kan vi følge noen enkle huskeregler. Standplassen og sikringene må være:

 1. Solid
 2. Avlaster
 3. Fleksibel
 4. Ekstra

1. Solid
Standplassen må ha minst to 100% sikre sikringer. Dersom man føler seg usikker må man legge inn én eller flere ekstra sikringsmidler.

2. Avlaster
Sikringene må utliknes og avlaste hverandre, slik at de deler belastningen så likt som mulig. Dermed reduserer man sjansen for at noe ryker. Standplassen bør også bygges slik at neste sikring står klar til å ta over umiddelbart hvis noe ryker. Dersom man har slakk i systemet som tillater bevegelse inne i standplassen, øker sjansen for at også neste ledd ryker.  Desto mindre vinkelen er mellom sikringene, desto likere deler de belastningen. Vinkelen bør aldri overstige 60 grader.

3. Fleksibel
Standplassen må holde uansett hvilken vei den blir trukket, også oppover. Noen ganger kan man ønske å lage en standplass med selvjusterende dragretning i form av en «sliding X», men det øker sjansen for sjokkbelastning hvis en sikring ryker.

4. Ekstra
Alt det overnevnte skal sørge for at standplassen har et overskudd av sikkerhet, såkalt redundans. Dersom ett element ryker skal et annet umiddelbart ta over oppgaven. Noen elementer, som for eksempel taubrems og sentralløkke er bygget så kraftig at de ikke krever redundans.

Andre krav til standplass
Dersom ulykken er ute må standplassen også tjene som redningsstasjon. Både andremann under deg, og førstemann over deg senere kan utsettes for ulykker, og da må standplassen være bygget slik at det er raskt og sikkert å sette i gang kameratredning.

I tillegg til alle disse tingene er det en fordel om standplassen er plassert slik at den er behagelig å være på en god stund. Husk at det bør være plass til to personer slik at bytting av utstyr går lett og greit. Dersom det er trangt om plassen må du planlegge hvor du vil at andremann skal stille seg slik at alt er klart når han kommer opp.

Når vi snakker om standplasser inkluderer vi også rappellfester og topptaufester. Med unntak av kravet til at én sikring skal holde oppover, stiller vi nøyaktig samme krav til disse som til en vanlig standplass. Når alt dette er i orden kan du senke skuldrene og nyte utsikten mens du sikrer opp andremann.

Ha en fortsatt fin sommer og sett standplasser som er S.A.F.E.

Les også: Falt 25 meter, rett i bakken

Gikk du glipp av?

  Se Kilians egen film

  Se Kilians egen film

  En av verdens beste ultraløpere, Kilian Jornet har kjørt ned Fivaruta på ski. Her er hans opptak.

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  I 2017 ble det bygget en helt ny speedklatrevegg på Sørmarka Arena i Stavanger. Den 11 meter høye veggen ble blant annet brukt under NM i speedklatring i 2017.

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Bli med på premiere på filmen om verdens hardeste klatrerute – i dag.

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.