1STERK HISTORIE: Gaute Hangaas Brenna var minutter fra å miste livet i en skredulykke i 2015. Fredag fortalte han sin dramatiske historie på Skredkonferansen i Åndalsnes. Foto: Tore Meirik

Levende begravd

SKREDKONFERANSEN 2017: Gaute Hangaas Brenna maner til større åpenhet rundt skredulykker. Selv var han minutter fra å omkomme i 2015.

Fredag 03. november 2017 kl.16:19

– Jeg føler jeg stille meg lagelig til for hogg, det føles ganske spesielt å legge sjelen sin til innsyn for folk med så mye peiling som her. Det tok en stund å komme dit. Jeg har holdt et par foredrag før, men dette er et spesielt publikum, her har folk mye kunnskap. En blir ganske ærbødig av å stå på samme program som folk som Jordy Hendrykx og Markus Landrø, forteller Hangaas Brenna.

– Kommentarfeltene ødelegger for åpenhet

28. januar 2015 ble han begravd i et snøskred på fjellet Kvalhornet i Nordland. Gaute lå under snøen i omtrent åtte minutter. Nå håper han terskelen for å stå fram med dramatiske snøskredhistorier skal senkes – og nettopp det er blant temaene under årets skredkonferanse på Åndalsnes.

– Hvorfor har mange høy terskel for å være åpne om skredhistorier?

– Jeg prøvde å finne ut litt av det i masteroppgaven min om bearbeiding av slike opplevelser. Holdningen stammer nok mye fra kommentarfelt på internett. For min egen del kom det ubehagelige kommentarer allerede samme kveld jeg ble tatt i skred. Slikt virker selvsagt mot åpenhet. En av de jeg intervjua til masteroppgaven uttalte at han ikke ville bli «den Nordlys-saken». Det henviste til kommentarfeltet i regionsavisa Nordlys i Tromsø, sier Gaute Hangaas Brenna.

Ydmykhet

Kritikken mot folk som havner i skred opplever han som urettferdig og urimelig, og han mener det er kjernen i at folk kvier seg for å stå fram.

– Det fins mange andre typer selvpåførte skader, som for eksempel røyking hvor folk utsetter seg for fare gjentatte ganger. Da er det aldri snakk om at de skal betale regninga selv når de må ha hjelp, sier Gaute Hangaas Brenna.

– Hva skal til for å få til  mer åpenhet rundt skredhendelser?

– Ydmykhet må gjennomsyre hele prosessen, ydmykhet i alle ledd. Som Bruce Temper sier; den dagen han blir tatt i skred er den dagen han ikke viste nok ydmykhet. Den uttalelsen treffer meg veldig godt

Etter foredraget under Skredkonferansen var han svært lettet, og så fram til resten av programmet.

– Jeg gleder meg stort til resten, det er veldig mye bra på årets konferanse.

Skredkonferansen startet torsdag, og varer til søndag. Hele programmet ser du her!

Gikk du glipp av?

  Tinget er over

  Tinget er over

  I helgen avholdt NKF sitt bienale Klatreting, som resulterte i nytt styre og en rekke vedtak

  Syv topper

  Syv topper

  Hvitserk eventyrreiser har lansert en ny utfordring; de syv høyeste toppene i landet på syv dager

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Bli med på premiere på filmen om verdens hardeste klatrerute – i dag.

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.