Mestre fjellet-prisen til lektor Øivind Kulberg fra Kongsberg

Fjellets mester-pris for fjellsikkerhet går til lektor Øyvind Kulberg (90) fra Kongsberg. Prisen ble delt ut på Krossbu Turiststasjon ved Smørstabbreen på Sognefjellet tirsdag 7. april 

Torsdag 09. april 2009 kl.16:22

 

Juryen som har valgt ut prisvinneren består av rektor Nils Faarlund fra Norges Høgfjellskole, Johan  Støyva, Knut I. Tønsberg og Torill  og Kåre Vole.

 

– For oss som driver turisme i fjellet er det viktig at folk lærer seg forståelsen for fjellets utfordringer på snø og is, sommer og vinter. Nå vil vi hedre en av dem som på frivillig basis har gått i spissen for dette, sier Kåre Vole på Krossbu turiststasjon på Sognefjellet.

 

Om prisvinneren uttaler Nils Faarlund blant annet: Øyvind Kulberg tok i sin tid et banebrytende initiativ med organiseringen av de første brekursene i Norge. Han lærte også opp breførere og bidro gjennom en årrekke til å utvikle og utbre forståelsen for fjellets utfordringer på snø og is, sommer og vinter. Øyvind Kulberg var den sentrale person i utviklingen av Bregruppa i Den norske Turistforening. Han la grunnlaget for et bremiljø som i internasjonal sammenheng er unikt. Tusenvis av nordmenn har gjennom årene tilegnet seg nødvendig ferdighet og erfaring for kunne mestre breene som ligger i våre mest krevende fjellområder.

 

Prisen er en blankett fra Havstad Tinn med innskripsjon som overrekkes prisvinneren. Samtidig henges et fotografi av prisvinneren hengt opp på Krossbu Turiststasjon.

Gikk du glipp av?

    Epic på introsvaene

    Å bevege seg over introsvaene under Trollveggen er utfordrende på så mange måter. Noe annet er å entre veggen, en erfaring Einar Landmark så smertelig fikk gjøre.

    Ut av hulen

    Ut av hulen

    Petzl ble født ut fra et hull i bakken. Resultatet er en revolusjon innen klatresporten.

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Vårens perle

Vårens perle

Øvre sydstup på Kolsås er klatrebar hele vinteren, og er det en bulder du bør gå når solen står inn og fjellet fremdeles er kjølig, så er det Norges første buldreklassiker.

En klatrekjærestes bekjennelser

Belay-bitch! Det ble sagt så lavt at jeg knapt hørte det. Det forandret min innstilling til klatresporten.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.

Slik bruker du kamkilene

Slik bruker du kamkilene

KLATRESKOLEN (S2E4): Kamkilen er en av våre kjæreste sikringsmidler. Paula Voldner viser hvordan den skal brukes.