På vei ned i Hydalen. Foto: Jørgen Aamot 2
Hydalfossen fra innsteget. Foto: Jørgen Aamot 3

1Bjørn Kruse klatrer blå is i april. Foto: Jørgen Aamot 2På vei ned i Hydalen. Foto: Jørgen Aamot 3Hydalfossen fra innsteget. Foto: Jørgen Aamot

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Søndag 19. februar 2017 kl.19:33

Hydalsfossen inne i Hydalen er en litt skjult klassiker der isen ofte holder seg blå langt in i april måned. Ikke uvanlig å cragge sport nedi Gol den ene dagen på solvarme klipper, for å så klatre flott nordvendt is inne i Hydalen den neste.

Førstebestigningen var så sent som i 2002 av Petter Støle og Leslie Ayres. Grunnen er muligens at fossen ligger litt utilgjenglig til hvis man sammenligner med noen av de andre fossene i Hemsedal, med en drøy times anmarsj på ski fra parkeringen oppe ved Vavatn i bunnen av fjellet Harahorn. Hydalsfossen får ufortjent få besøk til tross for at dette er en av de flotteste fossene i bygda. For å komme seg til fossen lønner det seg å gå inn på toppen og så fire seg nedover de tre taulengdene. Da unngår man en lengre anmarsj og skredfaren som ofte er til stede i bratta under fossen. Vanskelighetsgraden er WI4, og her er det bare å velge seg en linja opp den brede fossen.

Hydalen er ellers en meget flott dal omkranset med bratte vegger. Når veien blir brøytet går det å kjøre helt ned i dalen, og her har det de siste årene vært en del klatreaktivitet, lokale klatrerne har gått noen flotte alpine klatreruter på begge sider av dalen og potensialet her er stort. I tillegg har dalen noen meget bratte skirenner for de som føler seg komfortable med slikt. Hydalen er en dal det er verdt å besøke enten det er for klatring eller bare for å fiske ørret eller padle i de flotte fjellvatna. Det er bom for å komme seg opp så husk kort/penger. Mer detaljert info finns i guideboken Hemsedal Ice som selges i utvalgte sportsbutikker og på ffshop.no.

Hydalsfossen

  • Beliggenhet: Hydalen i Hemsedal
  • Anmarsj: ca 1 time på ski fra Parkering ved Vavatn/Harahorn
  • Lengde og grad: WI4+, 140 meter
  • Retur: Lønner seg å rapellere ned fossen for å klatre seg hjem igjen.
  • Førstebestigere: Petter Støle og Leslie Ayres i 2002
  • Fører: Hemsedal Ice, kjøpes på ffshop.no og i utvalgte sportsbutikker

Gikk du glipp av?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Vårens perle

Vårens perle

Øvre sydstup på Kolsås er klatrebar hele vinteren, og er det en bulder du bør gå når solen står inn og fjellet fremdeles er kjølig, så er det Norges første buldreklassiker.

En klatrekjærestes bekjennelser

En klatrekjærestes bekjennelser

Belay-bitch! Det ble sagt så lavt at jeg knapt hørte det. Det forandret min innstilling til klatresporten.

Spark isklatringen i gang!

Spark isklatringen i gang!

Å høgge seg opp frosne fosser er surrealistisk – derfor er sporten fantastisk. Her er tips til hvordan du kommer i gang.

Pleier du?

Pleier du?

Her er tips til hudpleie som hjelper deg å fortsette klatringa uten for mye hudslitasje.

Slik brukes kilene

Slik brukes kilene

KLATRESKOLEN (S2E6): Redaktør Dag Hagen har fått med seg Paula Voldner for å demonstrere hvordan kilene skal festes.