Grandelius «chillern» i Spania

Erik Grandelius har vært på tur til det store utland og der har han klatret hardt. Ruten han har gått heter Chill Balam, og er den første delen av den mer kjente ruta Chilam Balam (9b) ved Villanueva del Rosario i Spania.

Mandag 12. februar 2018 kl.12:10

Det er viktig å bemerke at dette ikke er persing for Erik sin del. Med to 9a-ruter og flere 8c+-ruter under beltet fra tidligere, vil ruten gå i samleboken til Erik over harde ruter han har gått. Dette har gjort han til del av en fremdeles veldig liten eliteklubb som klatrer på dette nivået her i Norden. Han har tidligere gått Witchhammer(9a) i Flatanger, og Cabane au Canada(9a) i Sveits.

 

-Gode kneepads er vanskelig å finne! Jeg brukte mer tid på å forsøke lage et par funksjonelle kneepads enn jeg brukte på selve ruten, forteller han mens han ler godt.

På Chill Balam er kneepads essesnsielt for flere av flyttene, og også for en del knelåser. Han forklarer at de gjerne skal være stramme – så de sitter godt, men ikke for stramme ettersom det er viktig at de er bevegelige på kneet. De skal være tykke, men samtidig ikke så tykke at det ødelegger for mye for bevegeligheten. Etter mye prøving og feiling, ble det hvertfall kneepads og ruten ble gått. Dette forøvrig rett før han reiser avgårde til Yosemite og El Capitan, for å forsøke friklatre noen harde multipitch-ruter der.

Originalruta Chilam Balam har forøvrig en interessant historie med kun fire kjente bestigninger. Den ble førstebesteget i 2003 av spanske Bernabe Fernandez med foreslått grad 9b+ (!). På den tiden var den vanskeligste ruten som var gått Chris Sharmas  Realization (9a+) i Ceüse. Å gradere en ny rute to hakk opp fra verdens vanskeligste var rimelig uhørt.

Gikk du glipp av?

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Vårens perle

Vårens perle

Øvre sydstup på Kolsås er klatrebar hele vinteren, og er det en bulder du bør gå når solen står inn og fjellet fremdeles er kjølig, så er det Norges første buldreklassiker.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.