1Alex Honnold på toppen av El Capitan, etter å ha klatret til topps – uten tau (!!). Foto: Jimmy Chin

Tidenes klatreprestasjon

Lørdag ble det kjent at Alex Honnold har frisoloert El Capitan

Søndag 04. juni 2017 kl.14:23

Han har holdt planene hemmelig i lang tid. Derfor kom det som lyn fra klar himmel. Uansett; Amerikanske Alex Honnold (31) toppet lørdag morgen kl 9:28 3. juni ut ruta Freerider (12d) på 1000-metersveggen El Capitan i Yosemite. Da hadde han klatret i nesten 4 timer – uten tau.

Dette er så ekstremt at det vanskelig å fatte. En sak er å klatre opp i fri, uten å falle. Det i seg selv er en stor prestasjon. Men å ta av fra bakken, uten sele og uten tau, og klatre helt til topps, via alle de svært vanskelige passasjene – vi kan ikke annet enn å se på det som tidenes klatreprestasjon, uansett genre.

Les også: Honnold med frisolotrippel i Yosemite

Freerider består av 35 taulengder. Den er en variasjon over ruta Salathe wall, som har to 5.13-lengder. Disse unngås ved å klatre til venstre for originalruta i toppen, og 8+-klatringen erstattes med fire taulengder av grader 7+/8-, 7+ og 7-. Bare å frisoloere de lengdene 900 meter over bakken er en prestasjon i seg selv. Å klatre hele ruta med tau er også de beste forunt. Våre egne superklatrere, Martin Skaar Olslund og Thomas Meling klatret ruta i 2012, og brukte flere dager på bestigningen.

Den største utfordringen, foruten å holde hodet kaldt, er nok varianten som unngår Teflon corner (8/8+) ca midtveis i ruta. Det er som navnet sier, et veldig glatt dieder, der man klatrer mye på friksjon.
– Ikke bare var fjellet glatt som teflon, men det fantes overhodet ingen tak.

Derfor er det kanskje ikke så rart at Honnold valgte de andre varianten her. Skaar Olslund er mektig imponert over Honnold.
– Helt klart vanvittig imponerende! Når jeg ser bildene av Honnold uten tau på alle de harde og delikate taulengdene, kan jeg knapt forestille meg hvilken guts det må kreve for å gjennomføre en slik prestasjon. Har ikke forsøkt den varianten som unngår Teflon corner, men begge står i 5.12d og er hardeste lengde.

Ruta har også et annet punkt gradert 8/8+, fire taulengder høyere. Rett før har han fått «varmet opp» ved å klatre en lenge gradert 8-.

Honnold gikk ikke til verket uten grundige forberedelser. Han har klatret ruta mange ganger, og satt for kort tid siden hastighetsrekord, sammen med Tommy Caldwell. De brukte litt over 5 og en halv time til topps. Calwell sier til Nationalgeographic.com at han aldri har sett Honnold klatre så bra.

Honnols satte «tickmarks», dvs kalkmerker, på ruta for å huske tak og sekvenser. Etter turen kom et realt regnskyll, og han rappellerte derfor ned ruta i forrige uke, for å sjekke at tickmarksene var intakte, og at ruta var tørr.

– For mange år siden, da jeg først forsøkte å forstå hva det ville bety å frisoloere Freerider, var det flere passasjer der jeg tenkte: Å det er en skummel bevegelse, og det er en veldig skummel sekvens, og det svapartiet, og den traversen. Det var så mange små passasjer der jeg tenkte, aiai, uff. Men i årene siden har min komfortsone endret seg og blitt større og større, inntill disse målene som før virket helt fjerne, til slutt falt innenfor det mulige, uttalte han til Nationalgeographic.com lørdag.

Jimmy Chin og Cheyne Lempe jumarerte veggen og filmet og tok bilder.

Den filmen skal vi se – om vi tør.

Rutebeskrivelse: Her er Salathe wall, med Freerider merket av i toppen til venstre.

Gikk du glipp av?

  Når hjernen er alene

  Når hjernen er alene

  Noen mener autobelay strider mot klatringens natur og bør forbys, andre omfavner
  det, og bruker det som en effektiv måte å trene på. Det skjer flere ulykker og nestenulykker
  enn det man skulle tro, og dette utfordrer tankegangen vår om
  sikkerhet ved klatring på selvsikring.

  Se Kilians egen film

  Se Kilians egen film

  En av verdens beste ultraløpere, Kilian Jornet har kjørt ned Fivaruta på ski. Her er hans opptak.

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Bli med på premiere på filmen om verdens hardeste klatrerute – i dag.

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.