OPPTUR: El Capitan tiltrekker seg klatrere fra hele verden. Her er Paula Voldner og Mari Augusta Hotlien Salvesen ved The spire, omtrent halvveis i veggen. Foto: Tom Evans 1

1OPPTUR: El Capitan tiltrekker seg klatrere fra hele verden. Her er Paula Voldner og Mari Augusta Hotlien Salvesen ved The spire, omtrent halvveis i veggen. Foto: Tom Evans

Opp El Capitan

Hvordan griper du egentlig an en 1000 meter høy fjellvegg?

Onsdag 10. januar 2018 kl.20:47

Hvor mye vann trenger man? Hvordan heiser man en sekk? Og hvordan funker nå dette med jumarering? 

Det mangler ikke på tøff klatredokumentasjon fra storveggene i Yosemite. Det mangler heller ikke på how to-filmer på Youtube.

– Jeg leste en bok hvor det står How to Big Wall Climb, innleder Paula Voldner, i den noe utradisjonelle klatrefeelgood-filmen Freerider.

Hun og klatrevenninnen Mari Augusta Holtlien Salvesen hadde ikke tenkt seg til Yosemite i det hele tatt da de reiste fra Norge. De var på en slags roadtrip som begynte i Squamish i Canada, og kjørte sydover, med litt klatrestopp på veien. Av noen venner fikk de låne boka av Chris MacNamara. 

– Vi brukte den nesten ikke, vi fikk låne den av noen venner mest på tull, fordi vi var så nybegynnere. Det er kanskje ikke så mye klatring i filmen, men vi hadde det veldig gøy, forteller Paula, som kom hjem fra USA for en måneds tid siden. 

LES OGSÅ PORTRETTINTERVJU MED PAULA: Hvor mye vann trenger man? Og hvordan funker nå dette med jumarering?   (+

Det finnes mange ruter opp «Kapteinen». Ingen av dem blir beskrevet som enkle. Freerider, som regnes som den letteste ruta er rundt 34 taulengder, grad 12d eller 13a. Dette tilsvarer omtrent norsk 8+. Det var denne ruta Alex Honnold soloerte i juni tidligere i år. 

De elleve første taulengdene av Freerider klatres ofte som en egen rute, og heter Freeblast. Den slutter på en stor hylle som går under navnet Heart Ledge. Ruta er i seg selv en klassiker, og har grad 11b (tilsvarer norsk grad 7).

Helt ferskinger er de naturligvis ikke. Paulta har markert seg som en av verdens beste kvinnelige klatrere på egne sikringer, som da hun fjor sommer gikk Minaret (grad 8+) i Boshuslän. 

Klatringen i USA beskriver hun som helt fantastisk.  

– Vi gikk mye i fri, og noe i fransk fri (en egen klatrestil, semiteknisk, uten bruk av hammer, taustiger osv.). Steinkvaliteten er perfekt. Det var første gang Mari og jeg klatret sammen på denne turen, men det funka kjempebra. Vi filmer litt begge to, noe med mobilkamera, og noe med mitt kamera, forteller Voldner, som også skriver om turen i nyeste utgave av Fri Flyt, hvor hun er fast spaltist.  

Gikk du glipp av?

  Tinget er over

  Tinget er over

  I helgen avholdt NKF sitt bienale Klatreting, som resulterte i nytt styre og en rekke vedtak

  Syv topper

  Syv topper

  Hvitserk eventyrreiser har lansert en ny utfordring; de syv høyeste toppene i landet på syv dager

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Bli med på premiere på filmen om verdens hardeste klatrerute – i dag.

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.