1Tormod Granheim ble første nordmann til å bestige alle Alpenes 4000-metere, 82 i tallet. Torsdag kan du treffe ham. Foto: Privat

– Det er ikke vanskeligere enn det du ser på 71 grader nord

Møt Tormod Granheim, forfatteren av boka Alpenes 4000-metere.

Tirsdag 12. desember 2017 kl.07:00

Torsdag byr på to muligheter til å treffe Tormod Granheim, mannen som ble kåret til Årets eventyrer i 2016 og forfatteren av boka Alpenes 4000-metere.

Først blir det signering på Sandvika Storsenter klokka 13, deretter på Nomaden i Oslo klokka 19. På Nomaden legger Granheim også opp til et lite foredrag i forbindelse med signeringen.

Les også: Granheim klarte det    

– Alpene ligger midt i hjertet av Europa, og er omringet av hundrevis av millioner mennesker. Men likevel er ikke mange som har klatret alle 4000-meterstoppene i Alpene, og det er etter hvert ganske mange som har klatret opp på Mount Everest. Da kan man lese mellom linjene at de vanskeligste toppene i Alpene er veldig vanskelige. Men de letteste er veldig lette, og Alpene er så mye mer enn Mount Blanc og Matterhorn, sier Granheim, som i 2016 ble først i Norden til å bestige alle de 82 4000-meterstoppene i Alpene.

I høst ga han ut boka Alpenes 4000-metere. Nå håper han folk vil kjøpe boka, lese om de ulike toppene og kanskje sette seg ned å legge konkrete planer. 

Les også: Granheims guide til Europas høyeste 

Saken fortsetter under

Tormod Granheim sier mange av Alpenes 4000-metere er lett tilgjengelig for de fleste, mens andre er skikkelig krevende. Foto: Privat

Lett tilgjengelig
Granheim trekker fram at stadig flere nordmenn har kompetanse og utstyr til topptur, og mange av toppene i Alpene har hoteller ved foten av fjellet og skiheis et godt stykke på vei. Det er noe helt annet å reise til Nepal for å klatre Mount Everest.

– Alpene er vårt nærmeste høyfjell. Utstyret du trenger er tilgjengelig i din lokale sportsbutikk. Du trenger ikke annet enn en isøks, et kort tau og vanlig randonee-utstyr for å klatre mange av toppene i Alpene. Det er ikke vanskeligere enn det du ser på 71 grader nord, sier Granheim. 

Gikk du glipp av?

  Tinget er over

  Tinget er over

  I helgen avholdt NKF sitt bienale Klatreting, som resulterte i nytt styre og en rekke vedtak

  Syv topper

  Syv topper

  Hvitserk eventyrreiser har lansert en ny utfordring; de syv høyeste toppene i landet på syv dager

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Bli med på premiere på filmen om verdens hardeste klatrerute – i dag.

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.