Nordisk mesterskap for juniorer og seniorer ble i helgen arrangert i Helsinki, Finland. Oppmøtet var stort med 18 nordmenn og det lå an til spennende dueller i de fleste klasser. Mest spennende var nok dameklassen med meg og Hannah Midtbø som kjempet om gullet.

Jeg vant NM i Stavanger, Hannah var best av oss på verdenscupen i Kranj for to uker siden og nå var vi i en ny tauduell etter at begge toppet de to kvalifiseringsrutene. Jeg kom lengst på den kule finaleruten og stakk av med tittelen nordisk mester. Jeg vant min første seniortittel i 2010 og dette ble min fjerde seier i nordisk mesterskap i led. Lisa-Marie Kvandahl tok bronsen i vår klasse samtidig som hun tok gull i juniorklassen hun egentlig stilte i. På grunn av få deltakere slo de sammen klassene junior og senior, men juniorene fikk i tillegg sin egen resultatliste. Det ble altså en helnorsk pall i klassen dame senior.

Lisa-Marie Kvandahl i aksjon på finalen. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Ørjan Vaage tok Norges siste gull i den yngste gutteklassen. Han klatret samme finalerute som jentene i aldersklassen over og var en av de som kom lengst av alle. Blant jentene i den yngste aldersklassen tok Ingrid Kindlihagen tok en sterk 2. plass og Emma Wollebækk 3. plassen. Begge lå svært godt an etter lørdagens kvalifisering, men en finsk jente kom lengst på den harde finaleruten hvor de så vidt kom seg halvveis opp veggen.

I den mellomste juniorklassen tok Albert Suthurst en imponerende 2. plass bak Sveriges Ymer Alber. Vår favoritt i denne klassen, Hauk Lem misset et klipp og ble firt ned uten å ha vært i nærheten av å få ut det han er god for. Naturligvis en stor skuffelse, men noe som dessverre er uungåelig. På et eller annet tidspunkt går vi allei den fella, og det eneste man kan gjøre er å passe på at det ikke skjer igjen.

Albert Suthurst klatrer seg inn til en fin 2. plass i klassen youth A. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Mia Wollebækk var vårt sterkeste kort blant jentene i klassen youth A og etter to topp i kvalifiseringen måtte hun se seg slått av Nea Herforth fra Sverige som var hakket bedre på den tekniske finaleruten. Mia er yngst i denne klassen og det blir spennende å se hva hun kan få til internasjonalt neste år. Marie Lauridsen tok bronse i denne klassen.

Mia Wollebækk på sin finalerute. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Hannes Puman tok en forventet seier i herreklassen foran lagkamerat Fredrik Schelarius og hjemmefavoritt Kutti Huhtikorpi. Vår eneste norske representant i denne klassen var Jon-Pål Hamre som dessverre rotet det til i finalen. Thilo Schröter stod på startlistene, men måtte trekke seg på grunn av smerter i skulderen som han pådro seg under forrige helgs nordiske mesterskap i buldring. Vi håper å se han i aksjon neste helg.

Mesterskapet var vel arrangert og rutene var noe av det beste vi har klatret på i nordiske konkurranser. Ikke helt verdenscupstandard, fordi det var jo tross alt en del lettere, men stilen var der og det var en glede å klatre på. Lørdagens kvalifisering var for mange lett, så det å møte en ordentlig finalerute var vi alle veldig glade for. En suksessful helg for det norske laget.

Det norske laget.

Neste helg er det duket for årets siste konkurranse og for mange et høydepunkt; NM i buldring i hovedstaden. Det er rekordmange påmeldt og det blir spennende å se hva rutesettere Kenneth Elvegård og Martin Mobråten, og arrangører Kolsås Klatreklubb, Oslo Klatreklubb og Oslo Klatresenter får til. Jeg gleder meg veldig.

Replay av finalene finnes her

Fullstendige resultater finnes her