Et heidundranes mesterskap er gjennomført og årets junior VM går inn i historiebøkene som den største, beste og mest spektakulære konkurransen. Det østerreiske forbundet og Kletterzentrum Innsbruck har gjort et solid stykke arbeid for å få til dette. Ikke annet å gjøre enn å applaudere.

Med over tusen påmeldte i de ulike disiplinene og kategoriene ble dette mesterskapet det største. De aller fleste stilte i alle tre disipliner – buldring, led og speed – noe som viser et tydelig signal for interessen for OL. De to siste dagene ble det holdt finaler for de beste utøverne i kombinert a la hvordan OL kommer til å bli seende ut.

Fra Norge deltok syv utøvere. Første disiplin ut var buldring, deretter speed og til slutt led. De norske utøverne er primært buldrere eller ledklatrere, noen satser på begge deler. Speed er relativt nytt for dem alle.

Les om hvordan det gikk med buldringen her 

Lisa-Marie Kvandahl var nære å kvalifisere seg til semifinale i den eldste jenteklassen og var i følge coach Nicki Horak ekstremt nære. Hun var kun to flytt fra å være blant de 13 beste i sin gruppe. På grunn av de mange deltagerne deles klassene i to og de 13 beste i hver gruppe går videre til semifinale.

De fire andre jentene Bergljot Hansen, Ingrid Amundrud, Ingrid Kindlihagen og Mia Wollebækk havnet alle et godt stykke ned på listene. Det gjorde også de to guttene Hauk Lem og Albert Suthurst.

Bergljot Hansen i aksjon. Foto: Eddie Fowke ved The Circuit 

Vårt største håp, Leo Bøe, trakk seg fra konkurransen rett før buldringen startet på grunn av sykdom og endte med å måtte stå over hele mesterskapet. Veldig synd for både han og resten av laget, men Leo er heldigvis første år i klassen junior og har en mulighet igjen neste år.

Med unntak av Lisa-Marie var resten av den norske gjengen med på VM for første gang, og selv om vi kunne håpet på noen bedre tall på resultatlistene er det mye positivt å ta med seg fra dette mesterskapet.

Lisa-Marie Kvandahl på en av sine kvalifiseringsruter. Foto: Eddie Fowke ved The Circuit

Som avslutning av mesterskapet ble det kjørt egne finaler for kombinertkonkurransen. Det var kun de seks beste fra hver klasse som fikk klatre kombinertfinaler, og for den mellomste klassen, youth A, var det 20 som gikk videre til finalen. Grunnen til det er at de hadde også mulighet til å kjempe om en plass til ungdoms-OL i 2018. Dette var første gang det nye OL-formatet ble kjørt i konkurranse, og hjemme fra sofaen var det vanskelig å følge med. Det blir spennende å høre hva de som faktisk var der eller deltok mener om formatet.

Det jeg har sett av live stream og tilbakemeldinger av konkurransen som arrangement og rutesetting har ikke vært annet enn positivt. Kanskje et par bom på rutesetting her og der i diverse klasser, spesielt i buldringen, men det blir bare en liten bagatell til sammenlikning av hvor stort, spektakulært og for et fantastisk arrangement de fikk til for juniorene. Det er ikke alltid det blir lagt så mye ressurser inn i juniorkonkurranser, men dette mesterskapet var på linje med de beste seniorkonkurransene og bedre enn flertallet av dem. Helt rått!

Coach Nicki er helt enig.
- Fantastisk organisation! Många bra prestationer och ohyggligt bra erfaring fick våra ungdomar där alla utom en gjorde sitt första VM. 

Norske resultater i led:
Youth B
Ingrid Kindlihagen 69. plass
Youth A
Mia Wollebækk 63. plass
Hauk Lem 75. plass
Albert Suthurst 107. plass
Junior
Lisa-Marie Kvandahl 29. plass
Ingrid Amundrud 43. plass
Bergljot Hansen 47. plass