Under NM i helgen ble det også arrangert NM i speed for aller først gang i landet vårt. En disiplin i svært rask fremvekst.

Veggen var 10 meter, en lengde som var av offisiell standard en del år tilbake. I dag er det kun 15 meters vegg det konkurreres på. 10 meter veggen har akkurat de samme takene og bevegelsene som 15 meters ruten, men mangler de siste fem seige metrene.

Formatet er to runder med kvalifisering hvor den beste tiden teller. De 16 raskeste tidene går videre til finalene og der er det utslagning. Beste tid møter dårligste tid og vinneren går videre til neste finale. Til slutt står vi igjen med en gullfinale og en bronsefinale. Alt ble unnagjort på lørdagen med unntak av gull- og bronsefinalen som var spart til søndag. Eivind Kittelsen og Christian Eliassen kjempet om gullet og Albert Suthurst og Patrick Thengs om bronsen. Eivind var kjappets med tiden 6,09 sekunder og er med det raskeste mann i Norge opp en 10 meter speedvegg. Christian hadde beste tiden lørdag, men den stod altså kun over natten. Albert vant bronsefinalen foran Patrick.

Eivind Kittelsen, Norges raskeste speedklatrer. Foto: Norges Klatreforbund

Blant damene var gullduellen mellom bestetiden fra lørdag som var Lea Schmitthenner og Ingrid Amundrud, og bronsefinalen var mellom Sunniva Haave og Marie Lauridsen. Lea var kjappeste dame opp veggen lørdag med sine 8,62 sekunder, men Ingrid var kjappest i gullduellen med tidene 8,55 sekunder. Marie vant bronsefinalen og tok med det 3. plassen i NM i speed. Med gullrunden til Ingrid ble hun også Norges raskeste dame og slo lørdagens bestetid med 7 hundredeler.

Ingrid Amundrud, vinneren i dameklassen. Foto: Norges Klatreforbund

For sportssjef og landslagstrener Reino «Nicki» Horak var det en glede å se speed på programmet.

- Alla hade riktigt moro og publiken fick en ny happening.

Under landslagssamlingen i Innsbruck i juni fikk mange av juniorene bryne seg på den 15 meter lange speedruten og der hadde de definitivt en fordel. Det ble aktivt trent for speed hele uken og for mange av dem var klatringen blitt til løping.

- En liten eloge till Christian Eliassen som lärde sig raskt og hade andre bäste tid i konkurransen.

For oss utøvere var det en skuffelse da avgjørelsen om å ha speed med i OL-programmet ble vedtatt for et drøyt år siden. Til nå har det vært vanlig å spesialisere seg i en disiplin, og selv på VM ser man svært få utøvere delta i disiplinen som kalles kombinert. Stemningen nå er der i mot at utøverne har akseptert at formatet er som det er og mange er villig til å gjøre endringene i treningen sin som kreves for å komme til OL. På verdenscupen til helgen vil vi se mange buldrere i aksjon, inkludert vår egen Hannah Midtbø og Thilo Schröter. Fra verdenseliten er også Shauna Coxey, Stasa Gejo, Jongwon Chon, Tomoa Narasaki og resten av det japanske buldrelaget på startlistene. Veggen i Slovenia er kort og vil sannsynligvis være veggen som passer buldrerne best. Beslutningen om å gå for et kombinertformat i OL har også gjort speedklatring mer populær.

Vår egen landslagstrener synes det er positivt at speed er med på OL-programmet.

- Jag liker att speed är en del i combined og OL-formatet för det kommer förhoppningsvis leda till mer fysiskt kompletta elitklättrare.

Blocs and Walls i København er det eneste klatresenteret med en ordentlig speedvegg i hele Norden. Om Norge skal ha deltakere i OL er det en forutsetning at det popper opp en speedvegg eller to i landet.