Lisa-Marie Kvandahl flasher første finalebulder. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

1 Lisa-Marie Kvandahl flasher første finalebulder. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Norge beste nasjon

Tre gull til Norge i nordisk mesterskap i buldring.

Mandag 08. mai 2017 kl.09:58

I helgen deltok 21 norske juniorer på årets nordiske mesterskap i buldring. Mesterskapet ble arrangert på Klätterdomen i Gøteborg og konkurransen gikk over to dager med kvalifisering lørdag og finaler søndag.

Av 21 nordmenn gikk 18 videre til finale og fikk kjempe om medaljer søndag formiddag. Norge endte med tre gull, tre sølv, fire fjerdeplasser og nasjonen med flest finalister.

Hauk Steinsson Lem, Leo Ketil Bøe og Lisa-Marie Kvandahl vant i helgen tittelen nordisk mester. Leo og Lisa-Marie i den eldste klassen og Hauk i den mellomste. Klassen til Hauk var nok klassen med høyest internasjonalt nivå, og det er utrolig kult at Hauk tok med seg seieren hjem i en konkurranse med et såpass høyt nivå. Største konkurrent i denne klassen, svenske Markus Gillberg, tok sølv i junior EM i fjor, i tillegg til Kolsåsgutten Albert Suthurst som snuste på internasjonale finaler flere ganger i fjor.

Hauk Steinsson Lem på toppen av pallen. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Våre sølvvinnere er Kristoffer Klev i den eldste klassen, Mia Wollebækk i den mellomste og Ørjan Vaage i den yngste klassen. Kristian Eian, Bergljot Hansen, Ingrid Kindlihagen og Albert Suthurst fikk alle 4. plass i sine klasser.

Landslagsleder Nicki Horak er veldig fornøyd med Norges prestasjon i helgen.

- Kjempebra av Norge. 18 av 21 til finale er konon!

Gullvinnerne våre kommenterer at konkurransen var bra, med kule finalebuldre.

- Bulderne var veldig kule og variert stil i finalen, sier unggutten Hauk.

Leo følger opp med kule buldre og variert stil, og kommenterer i tillegg at det var kult at flere av bulderne ble gått, men av ulike personer. I klassen til Leo var det to uøtvere som toppet en bulder Leo ikke klarte å gå, men han klarte til gjengjeld å gå et bulder kun lagkamerat Kristoffer Klev klarte å gå og et siste bulder ingen andre gikk. Det var et tilsvarende tilfelle i klassen til Hauk hvor Albert gikk første bulder som ingen andre gikk, men kom seg ikke opp de to bulderne Hauk gikk. Og dette er et kult konsept.

Adam Pustelnik fortalte oss på landslagssamling forrige helg at nettopp dette var noe rutesetterne forsøker å få til – at alle bulderne blir gått, men av forskjellig utøvere.

Lisa-Marie Kvandahl på toppen av pallen i klassen female junior. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Også Lisa-Marie er fornøyd med nivået på finalebulderne, selv om et av de var så hardt at ingen av finalistene fikk til noenting. De tre andre flashet hun.

Når jeg spør de tre gullvinnerne om det er godt å være i gang med konkurransesesongen forteller de at det er det.

- Det føles bra å ha en god start på sesongen, forteller Hauk. Lisa forteller at det er godt å være i gang og bli mer vandt til konkurransesituasjonen.

- Jeg føler meg godt forberedt for årets konkurransesesong, sier Leo som har masse konkurranseplaner dette året som både junior og senior.

- Junior VM, junior EM og senior EM, i tillegg til europacuper og et par worldcuper er konkurranser på agendaen, forteller han videre.

Leo Bøe på topps, Kristoffer Klev nummer to. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Hauk og Lisa-Marie har også mange konkurranser på agendaen med svensk mesterskap førstkommende helg som en siste gjennomkjøring før europacupen starter om tre uker. To europacuper før sommerferien og en haug av europacuper i både buldring og led gjennom sommeren. Lisa-Marie skal også delta på en verdenscup og senior EM. Første uken i september er årets høydepunkt for juniorene, VM. Men der vil det bli et strengt uttak.

For å delta på mesterskapene må man være på landslaget, men opptaket er løpende. Det vil si at i løpet av sesongen har utøvere på utviklingslaget, blant annet Hauk, mulighet til å kvalifisere seg til landslaget og mesterskapene ved å oppfylle kriteriene som er øverste halvdel på europacup.

Her er de norske lagene for 2017 

Europacupen starter i Østerrike 27. og 28. mai. En gjeng på 16 nordmenn tar turen til den tradisjonsrike konkurransebyen Imst. To helger senere arrangeres neste europacup i Dornbirn, også Østerrike.

Gikk du glipp av?

  Se Kilians egen film

  Se Kilians egen film

  En av verdens beste ultraløpere, Kilian Jornet har kjørt ned Fivaruta på ski. Her er hans opptak.

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  I 2017 ble det bygget en helt ny speedklatrevegg på Sørmarka Arena i Stavanger. Den 11 meter høye veggen ble blant annet brukt under NM i speedklatring i 2017.

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Bli med på premiere på filmen om verdens hardeste klatrerute – i dag.

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.