Ingrid Amundrud og Albert Suthurst var de eneste norske som deltok på årets Europamesterskap i buldring for juniorer. Mesterskapet ble arrangert i Slany i Tjekkia og forhåpningene var store etter Junior VM som ble avsluttet for en drøy uke siden. De presterte begge bra i Innsbruck hvor Ingrid blant annet kom til semifinale.

Ingrid var først ut i Slany og med åtte kvalifiseringsbuldre gikk hun fire på syv forsøk. For å gå videre til finale måtte hun ha gått seks, men hun endte likevel med en solid plassering som nummer 12 i Europa.

Albert kom seg opp tre buldre og endte med det på en 35. plass og et godt stykke fra finale. I hans klasse gikk man videre til finale med syv buldre, og to som gikk videre med seks på få forsøk. Han har tidligere i år vært svært nære finale, blant annet på europacup i Sofia hvor coach Nicki Horak sa han egentlig burde vært i finalen. Marginene var kjempesmå og Albert fikk de i mot seg. Han har likevel vist gjennom hele året at han har potensiale og muligheten til å gå videre til finale på en god dag hvor marginene jobber med han og ikke i mot.

Albert Suthurst i aksjon. Foto: Michael Suthurst

Ingrid forteller at arrangementet var veldig bra og godt gjennomført, noe reiseleder og pappa til Albert, Michael Suthurst også bekreftet. Rutesetting fra kvaliken var der i mot bare midt på treet.

- Det var brukt en del eldre og glatte tak, og generelt sett ganske enkelt skrudd. Men det var akkurat passe hardt og bestod av både fysiske og tekniske buldre, samt koordinasjonsbuldre, og det mener jeg er viktig i en god konkurranse.

Å klatre ute i seks grader klokken syv om morgenen var en utfordring for Ingrid, og det vanskeligste for henne var selve oppvarmingen. Hun er likevel fornøyd med egen innsats og fikk nok en gang bekreftet at finale er mulig. Spesielt etter en god treningsvinter som hun er veldig motivert for etter en lang konkurransesesong.

- Det har vært kult å delta på så mye. Mye lærdom å ta med seg videre. Likevel tror jeg ikke at jeg kommer til å delta på like mye neste år.

Ingrid på en av sine kvalifiseringsbuldre. Foto: Michael Suthurst

Videre forteller hun at det er vanskelig å få til gode treningsperioder når konkurransene kommer så tett, og spesielt vanskelig er det når det er buldre- og taukonkurranser om hverandre.

- Det har vært konkurranser jeg har vært mer motivert for enn andre og med dette til ettertanke tror jeg at neste år kommer til å bli en enda bedre sesong.

Ingrid er i sitt første år i den eldste klassen og har vist progresjon gjennom hele året, og en semifinale i junior VM må sies å kanskje ha vært høydepunktet hennes. Der endte hun som nummer 20. Hun har også en 10. plass fra en europacup tidligere i år.

Også seniorklatrer Thilo Schröter var i aksjon i helgen. Han var en av de heldige inviterte utøverne til Adidas Rockstars i Stuttgart. Hvert år arrangerer Adidas en buldrekonkurranse i Stuttgart hvor de prøver å få med seg de 30 beste buldrerne i verden pluss en haug Adidasatleter og andre inviterte. Therese Johansen har vært med tidligere, og i år fikk Thilo muligheten. Nytt i år var der i mot at alle måtte gjennom en kvalifiseringsrunde og konkurransen var vel så og si helt lik en verdenscup, bortsett fra at det kun var fire kvalifiseringsbuldre og finalen har knock-out med superfinale. Adidas Rockstars er også kjent for bra rutesetting da de henter inn alle de beste rutesetterne fra verdenscupen.

Et bilde av Thilo Schröter hentet fra en tidligere konkurranse. Foto: Tina Hafsaas

Thilo gikk to av de fire kvalifiseringsbulderne, men på ganske mange forsøk. Han sa han var nære et tredje bulder, men rotet seg litt bort med sin egen beta og misset den åpenbare tåhooken. Det fjerde buldret var såpass hardt at det var greit å ikke få topp på den, men selv med tre topp ville det ikke holdt til å gå videre til semifinale da forsøkene spilte en stor rolle. Det er uansett bra erfaring å ta med seg for unggutten fra Oslo som har et ønske om å satse full verdenscup neste år.

Thilo endte utenfor semifinale sammen med en haug andre sterke klatrere og måtte se på de spektakulære bulderne i semifinalen og finalen fra sidelinjen.

Neste nordmann ut i aksjon er meg med verdenscup tau i Edinburgh førstkommende helg.