1Finsk mesterskap ble avholdt på denne saken, hvor vann pumpes opp på toppen og fryser til is. Enni Bertling klatrer seg til 1. plass i finalen i Finland.

Nesten på pallen

Ian Hanson med solid økseklatring i Finlands mesterskap

Lørdag 04. mars 2017 kl.17:27

Sist helg var det nasjonalt mesterskap i isklatring, og Stavanger-baserte Ian Hanson var invitert til å delta. Finnene ønsker å arrangere Word Cup, så flere utlendinger var med, og de anså det som en god øvelse i å arrangere en internasjonal konkurranse. – Jeg kjenner 4 klatrere fra Finland og ruteskruerne fra Russland og ble derfor invitert til å bli med, sier han til norsk-klatring.no.

– Det var omtrent 30 menn som deltok inkludert 4 av oss fra utlandet. Finland har holdt et finsk mesterskap i flere år nå men har nylig bygget ut tårnet for å ha mer drytooling.

Tårnet er beliggende rett utenfor Oulu ved Uleåborg, og vannet er pumpet opp til toppen, slik at det danner seg is.
– De brukte vannpumpe for å bruke vann fra en innsjø som ligger like ved. Ellers er isen «ekte», altså frossen vann uten noe ekstra.

Hanson kom på 3. plass etter kvalifiseringen, men rykket litt ned i finalen.
– Jeg gjorde en feil og endte på 5. plass. Litt skuffende, men alt i alt er jeg fornøyd med innsatsen. De hadde to kvalikkruter med en åpen format som jeg synes er best når du har masse folk som ikke er så vant med konkurranse. Etter kvalikken gikk vi rett til finalen som ble sendt på tv i Finland. Vi klatret i motsatt rekkefølge i finalen så da var jeg den 3. siste som klatret. Jeg hadde ikke sovet godt natten før og var sliten, så da gjorde jeg noe dumt og falt lenge før jeg burde, men det var morsomt allikevel. Min venn fra Rouvaniemi, Tapio Alhounso, kom på 1. plass og min venn fra St. Petersburg, Dmitry Maslov, kom på 2. plass. Vi fikk lov å klatre, men det Dmitry fikk ikke stått på pallen siden han er russisk, og dette var et finsk mesterskap.

Les mer om konkurransen her.

I bratta: Ian Hanson klatrer i finalen under finsk mesterskap.

Gikk du glipp av?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Vårens perle

Vårens perle

Øvre sydstup på Kolsås er klatrebar hele vinteren, og er det en bulder du bør gå når solen står inn og fjellet fremdeles er kjølig, så er det Norges første buldreklassiker.

En klatrekjærestes bekjennelser

En klatrekjærestes bekjennelser

Belay-bitch! Det ble sagt så lavt at jeg knapt hørte det. Det forandret min innstilling til klatresporten.

Spark isklatringen i gang!

Spark isklatringen i gang!

Å høgge seg opp frosne fosser er surrealistisk – derfor er sporten fantastisk. Her er tips til hvordan du kommer i gang.

Pleier du?

Pleier du?

Her er tips til hudpleie som hjelper deg å fortsette klatringa uten for mye hudslitasje.

Slik brukes kilene

Slik brukes kilene

KLATRESKOLEN (S2E6): Redaktør Dag Hagen har fått med seg Paula Voldner for å demonstrere hvordan kilene skal festes.