Tina Johnsen Hafsaas

Blogger fra konkurranser for Klatring

Alder: 22
Yrke: Profesjonell klatrer
Klubb: Kolsås Klatreklubb
Meritter: Norgesmester, Nordisk mester, #1 junior world ranking 2012, 3. plass junior VM, 14. plass verdenscup, 21. plass VM
Meritter ute: Transworld Depravity (8b+) redpoint, Angry Birds 8a+ onsight, Steinbukken (8A+)
Sponsorer: Bergans, Five Ten, Varri, ApexKlinikken
Hjemmeside: tinajhafsaas.com
Instagram/facebook: tinajhafsaas

Norgescupen ble arrangert over to dager i Bergenshallen av Bergen Klatreklubb, kvalifisering lørdag og finaler søndag. 78 deltagere fordelt på seks klasser. Rundt 15 deltakere i hver klasse, færre i dame senior og flere i yngre jenter junior. Rutesetterteamet fra Getchaclimb, Kenneth Elvegård og Martin Mobråten stod for rutene.

John Henry Nilsen fra Kolsås Klatreklubb tok seieren forran unggutten Leo Bøe som fortsatt er junior, i klassen senior. Leo fra Bergen Klatreklubb valgte å stille i senior, som så mange juniorer før han også har gjort, sannsynligvis for å få mer relevant erfaring for de internasjonale konkurransene. Finalen deres var i følge rutesetterne en solid 8a+ som John Henry så ut til å kunne toppe, men en lesefeil ga han poengsummen 41+. Leo falt seks flytt tidligere med 35+. Bronsen gikk til Eivind Sangvik fra Grimstad Klatreklubb. 

Dameklassen ble vunnet av lokale Eline Nesheim foran buldrejenta Sunniva Haave fra Oslo Klatreklubb og Kamilla Sporsheim fra Trondheim Klatreklubb. Finalen deres, som var felles med eldre jenter junior, var en rute gradert 7c/+. Ruten hadde et insett som både Eline og de to beste jentene i eldre junior overså og ga dem alle poengsummen 37+. 

De to beste i eldre junior var Mia Wollebækk fra Trondheim Klatreklubb og Lisa-Marie Kvandahl fra Oslo Klatreklubb. De toppet begge kvalifiseringsrutene og falt likt i finalen, løsningen for å unngå en delt 1. plass er tid og Mia var raskest og dette gjorde at Mia tok gull og Lisa-Marie sølv. Bronsen i denne klassen gikk til Trondheimsjenta Bergljot Hansen. 

I den eldste gutteklassen var det Kolsåsgutten Hauk Lem som stakk av med seieren forran Jens-Kristian Aamundsen fra Oslo Klatreklubb. Hauk toppen finaleruten som var gradert 7c+, og dette med god margin i følge rutesetter Elvegård. Jens-Kristian falt ut av toppjuggen. Bronsen i denne klassen gikk til Tromsø Klatreklkubb med Leo Chiba. 

De to yngste klassene var de klassene rutesetterne var mest overrasket over. 

- Nivået her var høyere enn vi forventet, og det er jo en gledelig overraskelse, sier Kenneth Elvegård.

Yngre jenter junior var også klassen med flest deltagere. Det var seks dobbeltopp i jenteklassen etter kvalifisering og fem i gutteklassen, noe som gjorde at finalen var nødt til å skille bra. Noe den også gjorde. 

Kristian Eian fra Oslo Klatreklubb kom lengst av guttene med poengsummen 41 rett foran Arne Farestveit fra Sogndal Klatreklubb og Ørjan Vaage fra Haugalands Klatrelag, begge med poengsummen 40+. 

I jenteklassen var det Ingrid Kindlihagen fra Haugaland Klatrelag som kom lengst, fire flytt lenger enn Edel Lemvik fra Bergen Klatreklubb. 3. plassen i denne klassen gikk til Liv Spillum fra fra Oslo Klatreklubb, et flytt bak 2. plassen. 

Begge vinnerene i seniorklassene rapporterte om et bra arrangement, kule ruter og god stemning. 

- Rutesetterne traff bra på nivået så det var veldig gøy å klatre, sier vinner John Henry Nilssen.

Vinneren av dameklassen Eline, som også er trener for flere av utøverne i Bergen sier at det var veldig god stemning i hallen gjennom hele helgen. Hun syns det var bra at juniorene fikk klatret såpass mye i kvalifiseringen og at hennes finalerute var utrolig morsom å klatre på. 

Resultatlistene finnes på Bergen Klatreklubb sine hjemmesider. 

Norges buldrejenter Mie Kastet og Hannah Midtbø startet sesongen ved å delta på CWIF i Sheffield. Hvert år arrangeres det en klatrefestival i Sheffield rett før verdesncupen settes i gang. Mange av de beste buldrerne i verden tar turen for å få en siste gjennomkjøring før sesongstart, noe som gjør nivået på konkurransen vel så høyt som i en verdenscup. 

Hele konkurransen er likt format som i verdenscupen, med unntak av kvalifiseringen som er en typisk jamsession. 30 buldre på 3 timer med mål om å gå flest mulig av dem gjør kvalifiseringen intens og slitsom. Ekstrepoeng for flash, og man har kun tre forsøk per bulder. Hannah gjennomførte en solid kvalifisering og kvalifiserte seg til semifinale med en 6. plass. Mie hadde dessverre magetrøbbel og endte på 31. plass og gikk med det ikke videre til semifinale. 

I semifinalen klatret Hannah bra. To topp på fire forsøk, kun et forsøk fra finale. Dette gav henne den sure 7. plassen, men Hannah er likevel forønyd. 

- Semien var kul! Formen føles bra ut, jeg har mye mer ro i klatringen min og jeg begynner å bli venn med slabsene.

Bulderne i semifinalen var skrudd i overkant hardt, og det var kun de to bulderne Hannah gikk som endte med å telle. Og med tanke på den intense kvalifiseringen var hun redusert med både krefter og hud til semien. 

- For min del kunne kvalikbulderne med fordel vært færre, sånn at man hadde hatt mer overskudd til semi og en evt finale.

Nok en super prestasjon fra Hannah og noe som lover godt for verdenscupsesongen som starter om tre uker. 

Se flere bilder på Thor-Henrik Kvandahls flickrside.