Helgens norgescup i buldring ble avholdt på Klatreverket i Drammen, med til sammen tre klasser; Yngre og eldre junior, samt senior. Konkurransen ble streamet på Klatreforbundets youtube-kanal, med Geir Arne Bore og Karoline Lund som kommentatorer. Thomas Horgen kommenterte på stedet. Kvalikkene gikk lørdag og finalene søndag.

Thilo Schröter var favoritten i senior-klassen og kvitterte like godt med å flashe alle kvalifiseringsbulderne på lørdag. Her skulle det gjøres rent bord. Men under finalen var det absolutt ikke opplagt hvem av herrene som kom til å stikke av med seieren. Thilo slet like mye som de andre på bulderne som virket knallharde. 

Både i herre og dameklassen hadde mange av klatrerne problemer med å komme igang. For damene så det riktig ille ut, og både ruteskruere og representanter fra Klatreforbundet var lenge meget bekymret. På det første problemet var det ingen av damene som kom til sonetaket. På det andre klarte kun Hannah Midtbø å komme seg videre til første sonetak. På det tredje gjentok prosessen seg, inntil endelig Mie Kastet fikk dratt seg igjennom første sekvens, til høylytt jubel blant et nervøst publikum. 

Ruteskruerne Patrick Pedersen og Tarjei Hamre trodde en stund de hadde bommet fullstendig. Her er det dog flere faktorer som spiller inn. Utøverne ba angivelig om buldere på internasjonalt gradsnivå, og da blir det jo hardt. En annen ting er faktisk luften. Da bulderne ble konstruert, var temperaturen og luftfuktigheten mye lavere. Da finalene gikk var det 17 grader og temmelig fuktig ute. Alle som har klatret mye vet at slikt har mye å si. For damene så det nok ut til at bulderne kanskje var i overkant lengdeavhengige. Alle sammen var uansett flotte problemer.

Spenningen fortsatte mot slutten av finalen. På det siste problemet var det ingen av damene som klarte det første flyttet, en vanskelig lift-off med tåhooks, og dyno opp til en sloper – før Hannah fikk noen forsøk. På tredje klarte hun flyttet og klatret så greit helt til topps. Siden ingen av de andre damene hadde toppet en bulder, vant hun dermed suveren med sine to buldere.

Thilo på sin side møtte som nevnt hard motstand, så også med den siste bulderen, og det var ikke opplagt at han skulle klare den. Om ikke ville han endt på 4. eller 5. plass, avhengig av antall forsøk i forhold til Jon Pål Hamre. Men på det tredje forsøket, da tiden begynte å ebbe ut, lykkes han på dette tekniske, flotte problemet. Han tok fint løpefart rundt det indre hjørnet og landet trygt i startposisjonen for catchen. Han dro på og ble hengende igjen, og det var ikke mangel på glede som viste at han nok var veldig lettet over å dra i land denne seieren.

– Bulderne virket harde? Var du usikker på om du kom til å vinne eller?
– Bulderne var litt harde, ja. Man kan aldri være sikker på å vinne, og i denne konkurransen kunne noen lett ha slått meg. Jeg klatret ikke særlig bra, og marginene ble små av at jeg ikke gikk noe.

– Hvordan var arrangementet forøvrig?
– Arrangementet var bra det, punktlig og behagelig for oss utøvere.

Dette var Drammen Klatreklubb og Klatreverket i Drammens første konkurranse. Alle tilbakemeldinger tilsier at de utførte arrangementet med glans. Det er et stort løft å gjennomføre en norgescup, og vi kan vel si at det er et håp for alle at arrangørene gjør dette igjen.

Pallen for kvinner og menn (Iselin Sæther var ikke tilstede under premieutdelingen):

Her er resultater for herrer:

Alle resultater kan sees på Klatreforbundets nettsider.

Her kan du se sendingene fra finalene for både senior og junior:

:

Se kvalikene på Klatreforbundets youtube-kanal.