Det norske juniorlandslaget. Foto: Norges Klatreforbund

1 Det norske juniorlandslaget. Foto: Norges Klatreforbund

Europacupen i gang for norske juniorer

Seksten juniorer til årets første europacup og små marginer for beste nordmann.

Mandag 29. mai 2017 kl.09:19

Endelig var det internasjonal sesongstart for de norske juniorene. Første konkurranse ble arrangert i Imst, Østerrike og en gjeng på seksten norske utøvere tok turen sammen med coach Nicki Horak og medhjelpere Joakim Sveen fra NTG, Thor-Henrik Kvandahl og jeg som kun hjalp til under selve konkurransen.

Lisa-Marie Kvandahl var så nære finale man kommer med kun en match i fra finaleplass. Med to 10. plasser fra hver av kvalifiseringene gav det henne en 12. plass sammenlagt og to usselige plasseringer fra finale. Om hun hadde matchet taket hun falt på på 1.kvalik hadde hun der i mot ligget på 10. plass og fått mulighet til å klatre igjen. Dette er uansett bestenotering for en av de beste kvinnelige konkurranseklatrerne våre som har hatt stor progresjon det siste året og som når har rykket opp til den eldste juniorklassen. Som hennes trener er det utrolig kult å få bekreftet nivået vi trodde hun hadde etablert seg på, og det blir utrolig spennende å følge sesongen utover.

Lisa-Marie Kvandahl på 2. kvalik. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Leo Bøe var også nære finale, men følte selv at det var et stykke igjen. Det ble en 13. plass for unggutten fra Bergen. Et par flytt på hver av rutene ville sendt han videre, men et par flytt er ikke så lett som det høres ut som. Det er alltid kjempingen på slutten av ruten som er det viktigste i konkurranser. Det er de flyttene som sender deg til finale og de flyttene som gjør at du kommer på pallen. Leo har også bumpet opp i den eldste klassen og sier nivået i år er høyt. Guttene er veldig sterke og det er mange av dem.

Leo Bøe på sin 2. kvalik. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Det var en glede å se så mange unge utøvere. Norge har tidligere slitt med de yngste klassene, spesielt youth B, men i helgen var det fire deltakere i den yngste klassen – to gutter og to jenter. I youth A, som ofte er den hardeste klassen, hadde Norge seke utøvere – tre gutter og tre jenter. En av dem var Mia Wollebækk som det siste året har etablert seg som en av de beste jentene i landet. Konkurransen i helgen var hennes første europacup og hun klatret seg til en 20. plass, helt likt på begge ruter som svenske Nea Hertforth som regnes som en av de beste juniorene i Norden. En annen i denne klassen var Hauk Lem. Etter en noe nervøs første kvalik klatret unggutten fra Oslo ekstremt bra på kvalik 2. Resultatene sier ikke det samme ettersom rute 1 gav han 22. plass og rute 2 gav han 31. plass. Men for meg som trener var dette et av høydepunktene i helgen – å se hvordan utøvere håndterer det mentale presset og hvordan de klarer å snu det etter en dårlig start.

Hauk Lem på sin tekniske 1. kvalik. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Både Mia og Hauk kvalifiserte seg til B-landslaget og får med det konkurrere i årets største konkurranser – junior EM og VM - sammen med resten av landslaget. Uttakskriteriet for de store mesterskapene er at man må være på landslaget, og landslaget som inkluderer A og B har løpende uttak. I neste konkurranse får utøverne på utviklingslaget en ny mulighet til å kvalifisere seg.

Lisa-Marie som allerede har en plass på B-landslaget kvalifiserte seg til A-landslaget, og får med det konkurrere mer enn hva hun i utgangspunktet skulle som en del av B-laget. Inkludert senior-EM og noen verdenscuper i sommer.

En som var et lite hårstrå i fra å kvalifisere seg til B-landslaget var unge Kristian Eian i youth B. Med en 27. plass av 49 startende var det bare snakk om et par plasseringer for å være innenfor de 50% beste, som han ville fått med et par flytt på en av rutene. Unggutten fra Kolsås har en ny mulighet om to uker når neste europacup arrangeres.

Kristian Eian leser rute med Tina Hafsaas som kom fra treningssamling i Innsbruck for å se på og hjelpe det norske teamet. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Resten av den norske gjengen havnet et godt stykke ned på resultatlistene, men gleden jeg så i helgen var stor. For de yngste er det ekstremt viktig å komme seg ut av Norge og se hva den internasjonale standarden er, og det fikk de alle gjort i helgen. En treningsdag på det nyåpnede klatresenteret i Innsbruck som arrangerer junior VM senere i år, kom også godt med for det norske laget.

Coach Nicki Horak rapporterer om at konkurransen i helgen var den beste så lenge han har vært involvert i klatring. Interessante ruter som var bra for både utøvere og publikum, og det er ingen lett oppgave på den 21 meter høye veggen i Imst. Rutesetterteamet bestod av Jan Zrbanek, som også skrur verdenscuper, Jacobo Larcher, som har skrudd i Imst så lenge jeg kan huske, og legendariske Kilian Fischuber som nylig la konkurransekarrieren sin på hylla.

Om kun to uker får den norske gjengen, dog litt mindre, igjen sjansen til å kjempe mot de beste i Europa. Neste europacup arrangeres i Dornbirn, Østerrike 10. og 11. juni.

Norske resultater:

Youth B jenter med 48 startende
40. plass Ingrid Kindlihagen
47. plass Emma Wollebækk

Youth B gutter med 49 startende
27. plass Kristian Eian
44. plass Tobias Reidel

Youth A jenter med 42 startende
20. plass Mia Wollebækk
37. plass Marie Lauridsen
41. plass Lea Schmitthenner

Youth A gutter med 56 startende
34. plass Hauk Lem
46. plass Jens-Kristian Aasmundsen
48. plass Albert Suthurst

Junior jenter med 21 startende
12. plass Lisa-Marie Kvandahl
15. plass Bergljot Hansen
17. plass Ingrid Helene Amundrud

Junior gutter med 30 startende
13. plass Leo Bøe
22. plass Kristoffer Klev
30. plass Eivind Kittelsen

Fullstendige resultatlister finnes på IFSC sin hjemmeside. 

Gikk du glipp av?

  Se Kilians egen film

  Se Kilians egen film

  En av verdens beste ultraløpere, Kilian Jornet har kjørt ned Fivaruta på ski. Her er hans opptak.

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  I 2017 ble det bygget en helt ny speedklatrevegg på Sørmarka Arena i Stavanger. Den 11 meter høye veggen ble blant annet brukt under NM i speedklatring i 2017.

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Bli med på premiere på filmen om verdens hardeste klatrerute – i dag.

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.