Medaljevinnere fra fjorårets nordiske mesterskap i Haugesund. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

1 Medaljevinnere fra fjorårets nordiske mesterskap i Haugesund. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

De nye landslagene

Årets landslagsuttak er nettopp offentliggjort og 24 utøvere fordelt på fire forskjellige lag er valgt ut til å representere Norge i internasjonale konkurranser.

Tirsdag 31. januar 2017 kl.12:40

I desember 2016 ble det offisielt at den tidligere svenske laglederen Reino Horak, bedre kjent som Nicki, er fra og med 1. januar 2017 den norske sportssjefen. Med det fulgte også en endring i strukturen for lagene. Det som tidligere var tre lag; seniorlandslaget, juniorlandslaget og rekruttlaget er blitt til et lag for seniorer, et lag for junior kategori I, et lag for junior kategori II og et utviklingslag.

Det er i år fem seniorer på landslaget; Magnus Midtbø, Hannah Midtbø, Thilo Schröter, Mie Kastet og meg selv, Tina Hafsaas. Kriteriet for en plass på landslaget nå er en sannsynlighet for å nå øverste halvdel av resultatlisten i en verdenscup, EM eller VM.

Seniorene hos NKFs samarbeidspartner Houdini for å velge ut nytt landslagstøy. Foto: Norges Klatreforbund

På juniorlandslaget kategori I er det kun to utøvere, Leo Bøe og Albert Suthurst. Her er kriteriet sannsynlighet om å nå finale i en europacup og semifinale i junior EM eller VM.

Kategori II har tre utøvere, alle jenter; Bergljot Hansen, Ingrid Amundrud og Lisa-Marie Kvandahl. Kriteriet her er sannsynlighet om øverste halvdel av resultatlisten i en europacup, junior EM eller VM.

Utviklingslaget består av 14 utøvere fordelt på alle klasser; youth B, youth A, junior og senior. Disse utøverne er også blant de beste i våre nasjonale konkurranser, og vil ha mulighet til å konkurrere internasjonalt. Primært er hovedfokuset for dette laget treningssamlinger.

De fire lagene har forskjellige mål – noen skal konkurrere mye og andre skal få erfaring. Hovedtankene går ut på at utøvere på landslaget skal konkurrere mye, og utøvere på utviklingslag skal få prøve seg på internasjonale konkurranser. Noen av dem har jo allerede vært ute i Europa, med de fleste på dette laget er unge og vil delta internasjonalt for første gang i år. Utøvere på utviklingslag har mulighet til å stige i gradene og få en plass på landslaget om kriteriene oppfylles, og vil da kunne konkurrere mer.

I tillegg vil det være et løpende uttak som betyr at utøvere utenfor lagene kan bli tatt opp på bakgrunn av prestasjon i nasjonale og nordiske konkurranser.

Fjorårets juniorlandslag på samling i Tyskland. Foto: Norges Klatreforbund

I forbindelse med søknadsprosessen ble det bestemt i Norges Klatreforbund at alle utøvere som konkurrerer internasjonalt må være tilknyttet et av landslagene, men dette har nå forbundet gått tilbake på. Utøvere utenfor lagene vil ha en mulighet til å delta på internasjonale konkurranser, så sant det er ledige plasser av Norges kvote og det godkjennes av sportssjef, Nicki Horak. Utøver må da selv planlegge reisen, dekke alle kostnader selv og si i fra til NKF i god tid.

Man må konkurrere mye for å bli en god konkurranseklatrer, sier Nicki på sin norsk-svenksa. Akkurat hvor mange konkurranser vi utøvere skal delta på i år er ikke sikkert enda. Juniorene har veldig mange konkurranser, spesielt om de deltar i to disipliner. Tauklatrerne på seniorsiden har en veldig bra kalender med flesteparten av konkurransene i Europa på sommeren, som gjør sesongen kort og intensiv. Buldrerne må farte litt mer rundt om de skal være med på alt – India, Japan, Kina, USA og to i Europa.

Reino "Nicki" Horak, forbundets nye sportssjef. Foto hentet fra hans Facebookside.

Som nylig ansatt Sportssjef har han selvfølgelig OL i tankene og han har en idé om at Norge kan ha 5-6 utøvere som er med å kjempe om plasser til OL i 2020. Formatet er fortsatt ikke kjent, men det blir det i løpet av våren. Det som der i mot er bestemt er at det kun er 20 utøvere i hvert kjønn som får delta i OL og det kun vil kåres to vinnere – en dame og en herre.

Nicki begynte å jobbe med svenske utøvere i 2010, året hvor jeg selv begynte å prestere bedre internasjonalt. Vi hadde ingen landslagstrener akkurat da, så det var naturlig å henge seg på svenskene som var Nicki med mange unge juniorer. På 2-3 år klarte han å bygge opp et juniorlandslag med gode konkurranseklatrere med Hannes Puman i spissen. Tidligere verdensmester, europamester og vinner av europacupen sammenlagt for juniorer.

For de som ikke kjenner Nicki, så er han en svært lidenskapelig og god person å ha rundt seg. Han får frem det beste i oss og vil være til stor nytte på konkurranser for å hjelpe oss å regulere spenningsnivå, hjelpe med oppvarming og fikse alt det praktiske sånn at vi som utøvere kun trenger å tenke på oss selv.

Les Norges Klatreforbunds nyhetssak om uttaket her

Les om Norges Klatreforbunds uttakskriterier her

Gikk du glipp av?

  Når hjernen er alene

  Når hjernen er alene

  Noen mener autobelay strider mot klatringens natur og bør forbys, andre omfavner
  det, og bruker det som en effektiv måte å trene på. Det skjer flere ulykker og nestenulykker
  enn det man skulle tro, og dette utfordrer tankegangen vår om
  sikkerhet ved klatring på selvsikring.

  Se Kilians egen film

  Se Kilians egen film

  En av verdens beste ultraløpere, Kilian Jornet har kjørt ned Fivaruta på ski. Her er hans opptak.

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Bli med på premiere på filmen om verdens hardeste klatrerute – i dag.

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.