I desember 2016 ble det offisielt at den tidligere svenske laglederen Reino Horak, bedre kjent som Nicki, er fra og med 1. januar 2017 den norske sportssjefen. Med det fulgte også en endring i strukturen for lagene. Det som tidligere var tre lag; seniorlandslaget, juniorlandslaget og rekruttlaget er blitt til et lag for seniorer, et lag for junior kategori I, et lag for junior kategori II og et utviklingslag.

Det er i år fem seniorer på landslaget; Magnus Midtbø, Hannah Midtbø, Thilo Schröter, Mie Kastet og meg selv, Tina Hafsaas. Kriteriet for en plass på landslaget nå er en sannsynlighet for å nå øverste halvdel av resultatlisten i en verdenscup, EM eller VM.

Seniorene hos NKFs samarbeidspartner Houdini for å velge ut nytt landslagstøy. Foto: Norges Klatreforbund

På juniorlandslaget kategori I er det kun to utøvere, Leo Bøe og Albert Suthurst. Her er kriteriet sannsynlighet om å nå finale i en europacup og semifinale i junior EM eller VM.

Kategori II har tre utøvere, alle jenter; Bergljot Hansen, Ingrid Amundrud og Lisa-Marie Kvandahl. Kriteriet her er sannsynlighet om øverste halvdel av resultatlisten i en europacup, junior EM eller VM.

Utviklingslaget består av 14 utøvere fordelt på alle klasser; youth B, youth A, junior og senior. Disse utøverne er også blant de beste i våre nasjonale konkurranser, og vil ha mulighet til å konkurrere internasjonalt. Primært er hovedfokuset for dette laget treningssamlinger.

De fire lagene har forskjellige mål – noen skal konkurrere mye og andre skal få erfaring. Hovedtankene går ut på at utøvere på landslaget skal konkurrere mye, og utøvere på utviklingslag skal få prøve seg på internasjonale konkurranser. Noen av dem har jo allerede vært ute i Europa, med de fleste på dette laget er unge og vil delta internasjonalt for første gang i år. Utøvere på utviklingslag har mulighet til å stige i gradene og få en plass på landslaget om kriteriene oppfylles, og vil da kunne konkurrere mer.

I tillegg vil det være et løpende uttak som betyr at utøvere utenfor lagene kan bli tatt opp på bakgrunn av prestasjon i nasjonale og nordiske konkurranser.

Fjorårets juniorlandslag på samling i Tyskland. Foto: Norges Klatreforbund

I forbindelse med søknadsprosessen ble det bestemt i Norges Klatreforbund at alle utøvere som konkurrerer internasjonalt må være tilknyttet et av landslagene, men dette har nå forbundet gått tilbake på. Utøvere utenfor lagene vil ha en mulighet til å delta på internasjonale konkurranser, så sant det er ledige plasser av Norges kvote og det godkjennes av sportssjef, Nicki Horak. Utøver må da selv planlegge reisen, dekke alle kostnader selv og si i fra til NKF i god tid.

Man må konkurrere mye for å bli en god konkurranseklatrer, sier Nicki på sin norsk-svenksa. Akkurat hvor mange konkurranser vi utøvere skal delta på i år er ikke sikkert enda. Juniorene har veldig mange konkurranser, spesielt om de deltar i to disipliner. Tauklatrerne på seniorsiden har en veldig bra kalender med flesteparten av konkurransene i Europa på sommeren, som gjør sesongen kort og intensiv. Buldrerne må farte litt mer rundt om de skal være med på alt – India, Japan, Kina, USA og to i Europa.

Reino "Nicki" Horak, forbundets nye sportssjef. Foto hentet fra hans Facebookside.

Som nylig ansatt Sportssjef har han selvfølgelig OL i tankene og han har en idé om at Norge kan ha 5-6 utøvere som er med å kjempe om plasser til OL i 2020. Formatet er fortsatt ikke kjent, men det blir det i løpet av våren. Det som der i mot er bestemt er at det kun er 20 utøvere i hvert kjønn som får delta i OL og det kun vil kåres to vinnere – en dame og en herre.

Nicki begynte å jobbe med svenske utøvere i 2010, året hvor jeg selv begynte å prestere bedre internasjonalt. Vi hadde ingen landslagstrener akkurat da, så det var naturlig å henge seg på svenskene som var Nicki med mange unge juniorer. På 2-3 år klarte han å bygge opp et juniorlandslag med gode konkurranseklatrere med Hannes Puman i spissen. Tidligere verdensmester, europamester og vinner av europacupen sammenlagt for juniorer.

For de som ikke kjenner Nicki, så er han en svært lidenskapelig og god person å ha rundt seg. Han får frem det beste i oss og vil være til stor nytte på konkurranser for å hjelpe oss å regulere spenningsnivå, hjelpe med oppvarming og fikse alt det praktiske sånn at vi som utøvere kun trenger å tenke på oss selv.

Les Norges Klatreforbunds nyhetssak om uttaket her

Les om Norges Klatreforbunds uttakskriterier her