1Oslo Klatresenter står snart ferdig. Foto: Geir Evensen

Snart åpner Norges største klatresenter

Norges desidert største innevegg, og det som kan komme til å bli landets råeste klatresenter, er straks klare til å åpne dørene.

Torsdag 09. mars 2017 kl.16:51

Det hamres, sages, skrus og sveises på spreng, natt og dag, i lokalene til Norges nyeste klatrehall. 1. april åpner det som fort kan bli både landets feteste innevegg og største hangout-sted for klatrere, og det er neppe noen aprilspøk. Oslo Klatresenter er navnet, og Skullerud på østkanten i hovedstaden er stedet. Ikke byens mest sentrale område, men med beliggenhet bare et par steinkast fra Skullerud T-banestasjon, er du ikke mange minuttene unna sentrum.

Onsdag 8. mars var det snik-visning for spesielt inviterte. Mesteparten av de totalt 700 kvadratmetrene med buldring står allerede klart til bruk, med ferdig malte vegger og ruter skrudd av landslagsutøvere som Magnus Midtbø og Stian Christoffersen. Omkring 150 nysgjerrige buldrere hadde møtt opp for å teste de nye fasilitetene, og de foreløpige tilbakemeldingene er at dette er et kjærkomment tilskudd til Klatreverket, Vulkan og andre eksisterende klatresentre i Oslo.

- Utrolig kult sted, her kommer jeg til å henge en del selv om jeg bare bor noen minutter unna Klatreverket, sier Kristine Stangeland, en av de mange skuelystne på forhåndsåpningen.

En kommentar som går igjen er overraskelsen over størrelsen på det nye senteret. Og lokalene er virkelig digre. Til åpningen 1. april står 2400 kvadratmeter klatreareal ferdig, og mer kommer til etter hvert. Det er ikke ukjente Tjelmeland Friksjon som står bak tau-veggene. Den høyeste veggen er 17,5 meter høy, og et horisontalt takoverheng gjør den lengste tauruta hele 28 meter lang!

Egen kafé og bibliotek
Lista over fasiliteter er nesten like lang. Flere etasjer med buldring, egen treningsavdeling og kursvegg, og i tillegg til alle aktivitetsrommene kommer «hangout»-sonen i inngangsområdet. Der blir det klatrebutikk og en skikkelig kafé med sofaer du kan synke dypt ned i. Lenger bort skal det bli TV-stue med klatrefilmer og annet, og i et hjørne på motsatt side av lokalet blir det til og med eget klatrebibliotek med lesekrok. Daglig leder for Oslo Klatresenter, Marthe Stensrud, oppfordrer brukerne til å donere klatrelitteratur til boksamlingen.

- Vi ønsker å skape et sted der folk kan slappe av og henge både før og etter klatreøkten, sier hun.

Stensrud er ikke bekymret for at de skal rekke å bli ferdig til åpningsdatoen, selv om deler av lokalet enn så lenge ut som en byggeplass. 

- Det er fortsatt flere uker igjen, så dette skal gå fint. Vi gleder oss vilt til å ønske alle velkommen!

Les mer om senteret på deres nettsider.

Gikk du glipp av?

  Se Kilians egen film

  Se Kilians egen film

  En av verdens beste ultraløpere, Kilian Jornet har kjørt ned Fivaruta på ski. Her er hans opptak.

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  I 2017 ble det bygget en helt ny speedklatrevegg på Sørmarka Arena i Stavanger. Den 11 meter høye veggen ble blant annet brukt under NM i speedklatring i 2017.

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Bli med på premiere på filmen om verdens hardeste klatrerute – i dag.

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.