1Det er lett å bli skada om man ikke passer på. Her perser Thomas Magnus Kristiansen Hengekøyepolka (7B) på Hvaler. Foto: Gudmund Grønhaug

Nasjonal spørreundersøkelse om klatreskader

Forskere trenger hjelp til å kartlegge former og hyppigheter av klartreskader.

Fredag 24. mars 2017 kl.10:41

Den første nasjonale undersøkelsen om klatreskader er en realitet. Det er fysioterapeutene Gudmund Grønhaug og Marius Norberg som står bak initiativet.
– Målet med forskningen er å bidra til å øke kunnskapsnivået om klatreskader i Norge, sier Grønhaug til norsk-klatring.no.

Gjennom å lære mer om hvilke skader som er vanlige og hvem som skader seg mest kan skadene forebygges. 
– Ved å bidra til forskning på klatreskader kan alle klatrere være med på å videreutvikle sporten. Det er viktig at faktorer som forårsaker skader blir belyst, sånn at man du som klatrer kan trene forebyggende og unngå skader. Uten forskning står vi igjen med synsing, forklarer ha.

Da Gudmund Grønhaug gjorde research til boken Belastningsskader i klatring oppdaget han at forskningen på klatreskader var av svært lav kvalitet. Studiene som var publisert internasjonalt var små og/eller av lav metodisk kvalitet. Etter at boka ble publisert startet arbeidet med å bidra til at forskningen på klatreskader økte i kvalitet. 
– Gjennom et samarbeid med Marius Norberg har vi publisert en artikkel i det anerkjente medisinske tidsskriftet BMJ open sports and excercise medicin, hvor vi viser til at det trengs mer forskning for å lære om hvordan klatreskader kan forebygges. Gjennom denne spørreundersøkelsen håper vi å kunne bidra til kunnskap om klatreskader i Norge.

Undersøkelsen er anonym og distribusjon av undersøkelsen er støttet av Norges klatreforbund og magasinet klatring. Vi oppfordrer alle klatrere til å ta seg tid til å dele sin erfaring mhp klatreskader, til det felles beste.

Det tar ca 15 minutter og fylle ut undersøkelsen, som du finner her.

Gikk du glipp av?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Vårens perle

Vårens perle

Øvre sydstup på Kolsås er klatrebar hele vinteren, og er det en bulder du bør gå når solen står inn og fjellet fremdeles er kjølig, så er det Norges første buldreklassiker.

En klatrekjærestes bekjennelser

En klatrekjærestes bekjennelser

Belay-bitch! Det ble sagt så lavt at jeg knapt hørte det. Det forandret min innstilling til klatresporten.

Spark isklatringen i gang!

Spark isklatringen i gang!

Å høgge seg opp frosne fosser er surrealistisk – derfor er sporten fantastisk. Her er tips til hvordan du kommer i gang.

Pleier du?

Pleier du?

Her er tips til hudpleie som hjelper deg å fortsette klatringa uten for mye hudslitasje.

Slik brukes kilene

Slik brukes kilene

KLATRESKOLEN (S2E6): Redaktør Dag Hagen har fått med seg Paula Voldner for å demonstrere hvordan kilene skal festes.