1Det er lett å bli skada om man ikke passer på. Her perser Thomas Magnus Kristiansen Hengekøyepolka (7B) på Hvaler. Foto: Gudmund Grønhaug

Nasjonal spørreundersøkelse om klatreskader

Forskere trenger hjelp til å kartlegge former og hyppigheter av klartreskader.

Fredag 24. mars 2017 kl.10:41

Den første nasjonale undersøkelsen om klatreskader er en realitet. Det er fysioterapeutene Gudmund Grønhaug og Marius Norberg som står bak initiativet.
– Målet med forskningen er å bidra til å øke kunnskapsnivået om klatreskader i Norge, sier Grønhaug til norsk-klatring.no.

Gjennom å lære mer om hvilke skader som er vanlige og hvem som skader seg mest kan skadene forebygges. 
– Ved å bidra til forskning på klatreskader kan alle klatrere være med på å videreutvikle sporten. Det er viktig at faktorer som forårsaker skader blir belyst, sånn at man du som klatrer kan trene forebyggende og unngå skader. Uten forskning står vi igjen med synsing, forklarer ha.

Da Gudmund Grønhaug gjorde research til boken Belastningsskader i klatring oppdaget han at forskningen på klatreskader var av svært lav kvalitet. Studiene som var publisert internasjonalt var små og/eller av lav metodisk kvalitet. Etter at boka ble publisert startet arbeidet med å bidra til at forskningen på klatreskader økte i kvalitet. 
– Gjennom et samarbeid med Marius Norberg har vi publisert en artikkel i det anerkjente medisinske tidsskriftet BMJ open sports and excercise medicin, hvor vi viser til at det trengs mer forskning for å lære om hvordan klatreskader kan forebygges. Gjennom denne spørreundersøkelsen håper vi å kunne bidra til kunnskap om klatreskader i Norge.

Undersøkelsen er anonym og distribusjon av undersøkelsen er støttet av Norges klatreforbund og magasinet klatring. Vi oppfordrer alle klatrere til å ta seg tid til å dele sin erfaring mhp klatreskader, til det felles beste.

Det tar ca 15 minutter og fylle ut undersøkelsen, som du finner her.

Gikk du glipp av?

  Se Kilians egen film

  Se Kilians egen film

  En av verdens beste ultraløpere, Kilian Jornet har kjørt ned Fivaruta på ski. Her er hans opptak.

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  I 2017 ble det bygget en helt ny speedklatrevegg på Sørmarka Arena i Stavanger. Den 11 meter høye veggen ble blant annet brukt under NM i speedklatring i 2017.

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Bli med på premiere på filmen om verdens hardeste klatrerute – i dag.

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.