1SKARPE RYGGER: Skal du klatre alle 4000-meterne i Alpene nå du regne med å traske litt på smale fjellrygger. Foto: Privat

Granheims guide til Europas høyeste

Tormod Granheim om hvordan du kan nå toppen av Alpenes 4000-metere.

Onsdag 08. november 2017 kl.14:44

– De letteste 4000-meterstoppene i Alpene er ikke noe vanskeligere enn mange av 2000-meterstoppene i Norge, så jeg tror det er en del som er i markedet for dette, sier Tormod Granheim.

Han er aktuell med ny bok om Alpenes 4000-metere.

LES OGSÅ: Granheim aktuell med ny bok

– Interessen og kompetansen i Norge er høyere nå, blant annet på grunn av blader som Fri Flyt, så dette er nok mer relevant nå enn for ti år sida, sier Granheim.

Han ble kåret til Årets eventyrer i 2016 for prosjektet med å bestige alle de 82 fjellene over 4000 meter, noe som blir ansett som en milepæl i norsk fjellsporthistorie. 

Granheim forteller om fjell som er forførende vakre, men også lett tilgjengelige, om verdien av å sette seg mål, finne gode turkamerater og slå til i rette øyeblikk.

ERFAREN: Tormod Granheim er en av Norges mest erfarne fjellklatrere. Foto: Privat

– Du trenger ikke reise til Nepal

Eventyreren som i 2006 ble førstemann til å kjøre ned nordveggen av Mount Everest på ski, har besteget alle de 82 toppene over 4000 meter i Alpene, og ble med det første fra Norden til å gjøre det.

– Litt av poenget med boka er å vise at du trenger ikke å reise til Nepal eller bestige Kilimanjaro for å finne eventyr. Alpene er vårt nærmeste høyfjellsområde, og lett tilgjengelig for nordmenn, så det jeg beskriver i boka er noe mange kan gjøre sjøl, sier Granheim.  

To store utfordringer med Alpene

Granheim forteller at han i hovedsak støtte på to utfordringer i prosjektet.

– Det ene var å finne noen som hadde lyst til å være med. Dette er jo litt nerdete. En ting er å få med seg noen opp på Mont Blanc eller Matterhorn og de mest kjente toppene. Det gikk greit. Men de ukjente toppene genererte ikke samme interesse, så der slet jeg litt. Til slutt fant jeg noen likevel, sier han.

Med reisefølge på plass fikk Granheim kjenne på den andre store utfordringen: Konstant vekslende forhold.

– Alpene er reelt farlig, med snøskred og tordenvær, vind og tåke og dårlig sikt, og alle toppene inkluderer isbre. Det gjør det litt mer avansert enn det meste i Norge.

NY BOK: Det mangler ikke på spennende historier i Granheims nye bok fra bestigningene av alle 4000-meters toppene Alpene.

I løpet av 82 toppturer har Granheim fått noen aha-opplevelser.

– Jeg er jo egentlig skikjører, så for meg var det med klatring å gå litt inn i det ukjente. Det var masse som var skummelt, men jeg husker spesielt turen opp på Agiverte. Ved siden av lå det to topper til som vi også gjerne ville opp på den dagen. Da vi kom til topps var jeg våt på hendene fra været og svett på kroppen etter å ha klatret 1000 høydemeter. Oppe på toppen kom det en ekstremt sterk, kald og våt vind, og det gjorde at dette nok er den skarpeste effektive temperaturen jeg har opplevd. Da kjente jeg at nå MÅ vi komme oss i le, ellers ville jeg miste all førlighet i fingrene og jeg ville ikke kunne bruke hendene mine. Jeg ville være ute av stand til å klatre og til å ta vare på meg selv. Det skjedde veldig brått og det var skremmende, sier Granheim.

Tåke er også noe av det som kan gi Granheim mareritt.

– Snikende tåke er vanskelig. Jeg har slitt mye med å ikke gå meg vill, og så langt har jeg greid å ikke gjøre det. Men jeg har måttet jobbe hardt mange ganger for å unngå det, sier han.

Boka har mye konkrete tips og informasjon som folk kan bruke i planlegging.

– Jeg håper den kan bidra til å spre turglede. Og så håper jeg folk ønsker seg boka til jul, drømmer litt og lager seg lister og deler videre, sier Granheim. 

LES OGSÅ: Tormod Granheim er Årets eventyrer 2016

Gikk du glipp av?

  Tinget er over

  Tinget er over

  I helgen avholdt NKF sitt bienale Klatreting, som resulterte i nytt styre og en rekke vedtak

  Syv topper

  Syv topper

  Hvitserk eventyrreiser har lansert en ny utfordring; de syv høyeste toppene i landet på syv dager

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Bli med på premiere på filmen om verdens hardeste klatrerute – i dag.

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.