1En av sakene forfatteren trekker fram er sandsteinstårn i Utah. Her er Corq Sqrew Summit, bedre kjent som Ancient Art. Foto: Dag Hagen

Kan du huke av disse punktene?

6 opplevelser en klatrer bør ha i karrieren

Mandag 27. mars 2017 kl.10:00

Har du reflektert over hva du bør ha opplevd som klatrer? Rock & Ice Magazines skribent Duane Raleigh har kommet med en liste han mener enhver klatrer bør ha vært igjennom før karrieren er over: 

 1. Klatre på et gammelt klatrefelt som er del av klatresportens vugge. Elbsandstein dras fram som eksempel, der blant annet amerikanske Oliver Perry-Smith førstebesteg ekstremt hårete ruter for 100 år siden. Lavt gradert, men å prøve å repetere disse setter klatreprestasjoner i perspektiv.
 2. Gjøre en førstebestigning. Dette er noe av det mest givende man kan gjøre som klatrer. Rense ruta, finne sekvensene, bolte eller finne sikringsplasseringer og til slutt bestige ruta og gi den navn. Dermed er du udødeliggjort og plassert deg i guidebøkene. 
 3. Gjøre noe for klatrefelleskapet. Dette kan være å rebolte en rute, skifte det gamle ankeret eller hjelpe til med annet vedlikehold. Gandhi sa at den beste måten å finne seg selv på, er å miste seg selv ved å hjelpe andre. 
 4. Klatre is. Å høgge seg opp en frossen foss er noe av det mer absurde du kan gjøre som klatrer. Det som ser lett ut er gjerne et blodslit uansett hvordan du tilnærmer deg isen. Så hvorfor klatre is? Fordi det får fjellklatring til å fremstå som lett. 
 5. Bestige et tårn. Det finnes mange av dem og de gir alle fantastiske opplevelser. Spesielt er Ancient Art i Utah utrolig. Ikke vanskelig klatring, men man tror nesten ikke sine egne øyne der man står nesten oppe, og skal sette foten opp på den pannekakeformede toppen. 
 6. Måtte tilbringe en natt i veggen. Tenk deg at du bare nesten kommer opp fjellruta, og at mørket siger på. Du blir tvunget til å vente der du er, til lyset igjen viser deg veien videre. Du blir gjerne forferdelig kald, stiv og kanskje redd. Du tenker kanskje at du aldri skal klage mer, så lenge du har begge bena på bakken. Men det kan også godt hende du tenker; jøsses, det går jo bra! Og du vil ha en cool historie å fortelle til dine venner. 

Har du flere punkter? Kommenter gjerne under. Les hele saken her

Noe å oppleve: R. Klemm, P. Süssmilch og B. Klemm i 1916 på førstebestigningen av Westwand på Bloszstock (VIIb), Affensteine. Foto: Arkiv Arnold 

Gikk du glipp av?

  Se Kilians egen film

  Se Kilians egen film

  En av verdens beste ultraløpere, Kilian Jornet har kjørt ned Fivaruta på ski. Her er hans opptak.

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  I 2017 ble det bygget en helt ny speedklatrevegg på Sørmarka Arena i Stavanger. Den 11 meter høye veggen ble blant annet brukt under NM i speedklatring i 2017.

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Bli med på premiere på filmen om verdens hardeste klatrerute – i dag.

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.