1En av sakene forfatteren trekker fram er sandsteinstårn i Utah. Her er Corq Sqrew Summit, bedre kjent som Ancient Art. Foto: Dag Hagen

Kan du huke av disse punktene?

6 opplevelser en klatrer bør ha i karrieren

Mandag 27. mars 2017 kl.10:00

Har du reflektert over hva du bør ha opplevd som klatrer? Rock & Ice Magazines skribent Duane Raleigh har kommet med en liste han mener enhver klatrer bør ha vært igjennom før karrieren er over: 

  1. Klatre på et gammelt klatrefelt som er del av klatresportens vugge. Elbsandstein dras fram som eksempel, der blant annet amerikanske Oliver Perry-Smith førstebesteg ekstremt hårete ruter for 100 år siden. Lavt gradert, men å prøve å repetere disse setter klatreprestasjoner i perspektiv.
  2. Gjøre en førstebestigning. Dette er noe av det mest givende man kan gjøre som klatrer. Rense ruta, finne sekvensene, bolte eller finne sikringsplasseringer og til slutt bestige ruta og gi den navn. Dermed er du udødeliggjort og plassert deg i guidebøkene. 
  3. Gjøre noe for klatrefelleskapet. Dette kan være å rebolte en rute, skifte det gamle ankeret eller hjelpe til med annet vedlikehold. Gandhi sa at den beste måten å finne seg selv på, er å miste seg selv ved å hjelpe andre. 
  4. Klatre is. Å høgge seg opp en frossen foss er noe av det mer absurde du kan gjøre som klatrer. Det som ser lett ut er gjerne et blodslit uansett hvordan du tilnærmer deg isen. Så hvorfor klatre is? Fordi det får fjellklatring til å fremstå som lett. 
  5. Bestige et tårn. Det finnes mange av dem og de gir alle fantastiske opplevelser. Spesielt er Ancient Art i Utah utrolig. Ikke vanskelig klatring, men man tror nesten ikke sine egne øyne der man står nesten oppe, og skal sette foten opp på den pannekakeformede toppen. 
  6. Måtte tilbringe en natt i veggen. Tenk deg at du bare nesten kommer opp fjellruta, og at mørket siger på. Du blir tvunget til å vente der du er, til lyset igjen viser deg veien videre. Du blir gjerne forferdelig kald, stiv og kanskje redd. Du tenker kanskje at du aldri skal klage mer, så lenge du har begge bena på bakken. Men det kan også godt hende du tenker; jøsses, det går jo bra! Og du vil ha en cool historie å fortelle til dine venner. 

Har du flere punkter? Kommenter gjerne under. Les hele saken her

Noe å oppleve: R. Klemm, P. Süssmilch og B. Klemm i 1916 på førstebestigningen av Westwand på Bloszstock (VIIb), Affensteine. Foto: Arkiv Arnold 

Gikk du glipp av?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Vårens perle

Vårens perle

Øvre sydstup på Kolsås er klatrebar hele vinteren, og er det en bulder du bør gå når solen står inn og fjellet fremdeles er kjølig, så er det Norges første buldreklassiker.

En klatrekjærestes bekjennelser

En klatrekjærestes bekjennelser

Belay-bitch! Det ble sagt så lavt at jeg knapt hørte det. Det forandret min innstilling til klatresporten.

Spark isklatringen i gang!

Spark isklatringen i gang!

Å høgge seg opp frosne fosser er surrealistisk – derfor er sporten fantastisk. Her er tips til hvordan du kommer i gang.

Pleier du?

Pleier du?

Her er tips til hudpleie som hjelper deg å fortsette klatringa uten for mye hudslitasje.

Slik brukes kilene

Slik brukes kilene

KLATRESKOLEN (S2E6): Redaktør Dag Hagen har fått med seg Paula Voldner for å demonstrere hvordan kilene skal festes.