1Dette bildet vant ikke medalje, men er blant de ti beste. Det viser Holtetannspinakkelen og er tatt av Håvard Myklebust.

De ti beste er kåret

Klatring 139 er ute hos abonnenter og vinnerne av fotokonkonkurransen er dermed avdekket

Onsdag 31. mai 2017 kl.18:57

Vi mottok oppunder 100 bilder til fotokonkurransen vi annonserte i vinter. Mange av dem var veldig gode. Ofte er det ikke enkelt å kåre vinnere, men denne gangen var det for juryen ikke vanskelig å enes om de tre topplasseringene.

Det aller beste bildet, fra Shangri-La på Hornaksla i Romsdal, sto NRK-fotograf Torje Bjellås for. Her er det, i all sin prakt:

Torje forteller om bildet: «Dette var eit bilete eg tok undervegs ein tidleg haustdag. Eg filma og fulgte etter Henki Flatlandsmo og Odd Tokle Sæbø i forbindelse med eit opptak til tv-serien Fjellfolk til NRK – der eg var fotograf. Eg ville ha Henki, som var ein av våre hovudpersonar i serien, opp ei rute som var av det klassiske slaget der inne. Henki valgte ut Shangri-La, og vi gjorde det på den måten at eg gjekk ned i eige tau frå andrerampa og jumarerte opp ved sida av dei og filma og fotograferte undervegs. Biletet vart teke på femte taulengde.
Eg ville ha med mest mogleg av Romsdalen og Trolltindane, så eg ligg tett i veggen med vidvinkel 16 mm. Biletet er justert litt i etterkant for å auke kontrastane. På den måten trer dei dramatiske fjella fram med sine mammut/elefant-skikkelsar med auge overalt. I tillegg likar eg å bruke noko vignett for å trekke merksemda inn mot midten. Biletet er teke med eit Canon 1D-C. Obektiv 16-35 mm.»

Torje får en TomTom Adventurer pulsklokke til en verdi av ca 3000 kroner i premie.

Andreplassen gikk til Håvard Myklebust, med bilde fra Mohns Pinakkel i Molladalen.

Håvard forteller om bildet: «Tatt på retur frå Mohns Pinakkel ad Normalruta (går frå klatraren og opp profilen til toppen, grad 5). Fotografen står omlag ved innsteget ved H3-nåla som vi klatra etterpå. Snudde meg tilbake og oppdaga dette trolske motivet som vart forsterka med svart/kvitt. Synest det framheva mystikken mellom pinakkelane slik tåka ofte gjer i Molladalen. Klatraren framhevar dimensjonane mellom ein av desse. Mohns pinakkel har forøvrig fleire spennande ruter opp sørveggen, blant anna den Tore Lundberg og Hans Christian Doseth gjekk i 1984, grad 7-.»

Håvard får en TomTom Adventurer pulsklokke til en verdi av ca 3000 kroner i premie.

Tredjeplassen gikk til Timme Ellingjord, med bilde fra Østkammen på Kugelhornet:

Timme sier om bildet: «Denne er en veldig spesiell tur for meg, da den ligger veldig nært hjemmet mitt, bare 20-30 min med bil. For de som har gått ruta så skjønner man fort hvorfor den er en klassiker. Den er enkel, men utrolig vakker, spektakulær og passe eksponert. For selv om den er lettsikret, er det ikke bestandig like hyggelig å balansere på en kam som på det smaleste er under en meter, med flere hundre høydemeter ned på hver side.
Ruta er også spesiell for meg fordi det var en av mine siste skikkelige klatreturer med min storebror, Aleksander Ellingjord, før han ble syk. Han har vært forbilde og turkompis i så mange år. Siden dette har vi ikke fått vært noe særlig på tur, noe som definitivt er et stort savn.»

Timme får et års abonnement på Klatring og en Klatring hettegenser, med verdi tilsammen ca 1000 kroner. Se flere bilder fra Timme her: www.hvitblikk.com

Resten av de 10 bildene som fikk topplasseringer kan du se i Klatring 139, som er i salg fra torsdag 8. juni.

Gikk du glipp av?

  Se Kilians egen film

  Se Kilians egen film

  En av verdens beste ultraløpere, Kilian Jornet har kjørt ned Fivaruta på ski. Her er hans opptak.

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  I 2017 ble det bygget en helt ny speedklatrevegg på Sørmarka Arena i Stavanger. Den 11 meter høye veggen ble blant annet brukt under NM i speedklatring i 2017.

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Bli med på premiere på filmen om verdens hardeste klatrerute – i dag.

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.