Livet i lavvo. Her blir det ikke mye søvn. 2
Jakob (6) i dyp konsentrasjon over første crux på Min første kjærlighet (5-). 3

1Sanne (10) og Esther (11) tar en «high five» for å psyke hverandre opp 20 meter oppe i veggen. 2Livet i lavvo. Her blir det ikke mye søvn. 3Jakob (6) i dyp konsentrasjon over første crux på Min første kjærlighet (5-).

Barnesamling i vest

Bratte Rogalands Venner tok med barnegruppene fra Sørmarka Arena ut på ekte fjell

Onsdag 24. mai 2017 kl.09:51

Filosofen og klatreren Arne Næss mente at klatring var en naturlig menneskelig aktivitet, og som svar på spørsmålet om når han selv begynte å klatre, hevdet han at «det var ikke jeg som begynte, det var dere som sluttet».

I Bratte Rogalands Venners barnegrupper ønsker vi å hente inn alle små før de slutter, og helgen 5.-7. mai opplevde vi hvor naturlig klatring er som aktivitet selv for de yngste. Dette er barn som i hele vinter har trent i buldreveggen samt noe klatring på topptau. Vi har to grupper; på 5-7 år og 8-11 år, og under trening blir det lagt stor vekt på lek og mestringsfølelse.

Les også: Slik sikrer du på led

Innendørs treningsmuligheter er godt tilrettelagt for de minste på Sørmarka Arena, og Lars Ole Gudevang har laget et eget buldrehjørne med varierende vanskelighetsgrad for de yngste.

Godt vær og flotte muligheter til barneklatring ute inspirerte oss trenere til å arrangere en helgetur med overnatting i telt. Vi samlet oss på Hommeland i enden av Tengesdalsvatnet med fantastiske muligheter for camping, bading og selvsagt klatring. Den ene delen av feltet byr på lett til moderat vanskelig svaklatring som krever mye av føttene (med god friksjon i fjellet heldigvis...). Rutene er lange – mer enn 30 m – og her fikk alle utfordret høydeskrekken sin. Desto mer imponerende var det da å se selv 6-åringer gå helt til topps! For ikke å snakke om gleden ungene viste etter ruter som gav en enorm mestringsfølelse. Mens den enkelte ventet på tur til neste rute, fortsatte de like godt klatringen i nærmeste tre!

Foreldre fikk også prøve seg, og mang en mor eller far måtte gi opp langt tidligere enn ungene da høydeskrekken slo til for fullt (gjett om de fikk kommentarer fra de yngre).

Etter en lang dag i feltet grillet vi, trente på slakk line og samlet oss rundt bålet. Det ble lite søvn på de ungene som sov sammen i den store lavvoen BRV satte opp. Dermed ble søndagen litt kortere i klatreveggen en ventet, men det gjorde ingenting så lenge bademulighetene lå 5 minutter unna!

Vi håper helgen bidro til at ingen barn slutter å klatre og at flere voksne begynner igjen. Vi tror rekrutteringsgrunnlaget er sikret i BRV for de neste årene! En stor takk til alle voksne som hjalp å sikre og gjøre dette til et svært vellykket klatretreff vi vil prøve å gjenta ved neste godværs periode. Rogaland har mye bra uteklatring å by på.

Alltid klatring: Einar (11) og Sanne (10) klatrer i trær mens de venter på tur til å klatre sva.

Sikringsarbeid: Kjetil sikret ivrige klatrere i 2 dager. Alexander (10) venter på tur.

Gikk du glipp av?

  Se Kilians egen film

  Se Kilians egen film

  En av verdens beste ultraløpere, Kilian Jornet har kjørt ned Fivaruta på ski. Her er hans opptak.

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  Speedklatring på Sørmarka Arena

  I 2017 ble det bygget en helt ny speedklatrevegg på Sørmarka Arena i Stavanger. Den 11 meter høye veggen ble blant annet brukt under NM i speedklatring i 2017.

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Premiere på «Silence» av Adam Ondra

Bli med på premiere på filmen om verdens hardeste klatrerute – i dag.

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.