Klatring – balsam for kropp og sjel

Hva klatring kan lære oss om kroppen, hodet og det gode (sunne) liv.

Sist oppdatert 11. september 2014 kl 10.43
Buldring i Son ved Moss. Foto: Dag Hagen
Buldring i Son ved Moss. Foto: Dag Hagen

Sunn livsstil er i vinden som aldri før og vi bombarderes med informasjon om helse, riktig kosthold, trening osv. Er poteten egentlig sunn? Klatrer jeg bedre på lavkarbo, steinalder eller fiberdiett? Bør jeg melde meg på stress-mestringskurset på jobben for å takle stresset på den samme jobben?

I jungelen av trender og råd fra treningseksperter og livsstilsguruer er det lett å gå seg vill, og derfor kan følgende være betryggende å vite: at klatring egentlig kan være oppskriften på et sunt liv. 

Her er fire grunner til hvorfor:

1. Klatring bygger muskler, utholdenhet og koordinasjon

De fleste vil være enige om at en sunn livsstil innebærer å drive med en eller annen form for fysisk aktivitet, helst så variert at kroppen får kjørt seg på ulike områder. Og klatring innebærer mer variert trening enn det man kanskje skulle tro. Ifølge disse forskerne utvikler man vel så mye styrke i nedre delen av kroppen som i øvre, spesielt gjennom klatring over flere tau-lengder. Det samme nevnes om pulstrening, koordinasjon og fleksibilitet. Å klatre krevende ruter kan absolutt få opp pulsen, og vanskelige flytt setter krav til både presise og myke bevegelser.

2. Klatring gjør deg smart

I klatring jobber man med å løse problemer (derav navnet «buldreproblem»), noe som er utviklende for nettopp problemløsningsferdigheter. Ifølge et intervju med Alex Johnson i The Huffington Post er det mentale utbyttet av klatring undervurdert. Hun påpeker at veien opp en rute ikke alltid er krystallklar, og skal man klare det må det som regel en god dose kroppsbeherskelse og problemløsning til.

Videre er det en kjent sak at (om man klatrer ute) å være ute i friluft ikke akkurat er skadelig for hodet, men heller motsatt: det kan redusere ADHD-symtomer, «booste» hukommelsen og gjøre deg mer kreativ.

3. Klatring senker stressnivået

Å ha et sunt liv innebærer å kunne takle stress, og her er også klatring en god læremester. I tillegg til at klatring er fysisk aktivitet og dermed øker noradrenalinet i blodet (et hormon som balanserer evnen hodet har til å mestre stress), kommer mange klatrere inn i en såkalt «flow state» i veggen. Ifølge Indian University kjennetegnes denne tilstanden ved at man føler at man «flyter» i pakt med alt rundt seg og har full kontroll på det man gjør. Personen føler seg som en del av omgivelsene, og «glemmer» tid, sted, rom, fortid og fremtid. Sagt på en annen måte, klatring er meditasjon, eller ifølge Mark Coleman, «meditation through action.»

Sjekk ut denne lille videosnutten om hva Chris Sharma mener om klatring og meditasjon:

4. Klatring gir deg nyttige livsferdigheter

Å klare et problem man har jobbet med i mange uker, eller å klatre en hard rute gir en god følelse – en følelse av mestring. Dette, i tillegg til å skjerpe fokus, balanse, besluttsomhet og selvdisiplin, er hva Cedar Wright mener med at klatring er en fantastisk lærer i «life skills.» Det du lærer i veggen kan overføres og bli nyttige verktøy på andre områder i livet, som bedre fokus i jobbsammenheng eller balanse i forholdet med familie og venner. Det samme gjelder frykt, som Steph Davis er opptatt av. Noe av det viktigste hun har lært i veggen er hvordan hun forholder seg til å være redd og forskjellen mellom «ufornuftig» redsel og fornuftig redsel. I klatring må man være bevisst sine egne grenser og den lærdommen gjelder for svært mange sider av livet.

Publisert 11. september 2014 kl 10.43
Sist oppdatert 11. september 2014 kl 10.43
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen