Adam Ondra slapper av på The Change, 9b+ og verdens hardeste klipperute. Foto: Olav Strøm

The Change er i boks

Ondra har klippet siste anker på prosjektet sitt. Ble det verdens hardeste?

Siste, og vi må inntil videre si ubekreftede, rapport fra Flatanger forteller at Adam Ondra nå har gått prosjektet sitt i Hanshelleren. Ruta The Change har vært sommerens og høstens store forventning, og vi har fulgt framgangen tett her på siden. Nå skal den altså være gått, og etter hva vi forstår har Ondra foreslått graden 9b+.

Vi vet ikke mer pr. nå, annet enn at det altså dreier seg om et stykke historisk hard klatring: en 20 meter lang 9a+/9b inn i en over 30 meter lang 9a, slått sammen til en 55 meter lang monsterrute gjennom taket i kjempegrotta.

Vi får ta alle detaljopplysninger med en klype salt inntil videre – vi håper å kunne bringe både bilder, intervju og harde fakta om ikke lenge. Enn så lenge får vi slå oss til ro med at det er stor sjanse for at verdens hardeste klipperute nå befinner seg i Norge og Nord-Trøndelag. 

Gratulasjoner til Ondra for vel utført jobb!

Ta også en titt på

  • Heftig renne

    Drømmen for mange er å stå på toppen av Store Skagastølstind. Enkel klatring til tross, man må gjerne prøve flere ganger før man lykkes.

  • Klassikern: Den hvite stripa

    Den hvite stripa, eller «stripa» som den ofte kalles, er en av de gamle, klassiske isrutene som ble besøkt av osloklatrere allerede på begynnelsen av åttitallet.

Klatring TV
Viser @klatring, #klatring og ref. til norsk-klatring.no