I veggen: Martin Rødal jobber i Axess, og er mye på tur. Her på vei opp Nordryggen på Kvandalstinden med Vengetindene i bakgrunnen. Foto: Terje Aamodt 2
Ut på tur: Fotografen tok seg en tur til Tusenårsvarden i Moldemarka en mandag ettermiddag. Ikke uventet møtte han en flokk Axessfolk. Noen i raske klyv med joggesko, andre med stisykler. Foto: Iver Gjelstenli 3

1På kontoret: Rekrutteringsansvarlig Arne Litlere og daglig leder Børge Gjeldvik på kontoret i Molde. Foto: Iver Gjelstenli 2I veggen: Martin Rødal jobber i Axess, og er mye på tur. Her på vei opp Nordryggen på Kvandalstinden med Vengetindene i bakgrunnen. Foto: Terje Aamodt 3Ut på tur: Fotografen tok seg en tur til Tusenårsvarden i Moldemarka en mandag ettermiddag. Ikke uventet møtte han en flokk Axessfolk. Noen i raske klyv med joggesko, andre med stisykler. Foto: Iver Gjelstenli

Kompetanse i kjeledress

Ingeniører fra alle kanter strømmer til Molde for å jobbe i Axess. Men også for å klatre, kjøre på ski, sykle, surfe og …

Søndag 08. januar 2017 kl.06:24

Spør du folk fra Molde om hva de vet om Axess, vil du nok få høre at det er ei bedrift for ingeniører som jobber mot oljebransjen, og der de ansatte er masse på tur i fjellet, sykler, klatrer, kjører på ski og surfer. Ikke bare i helgene og feriene, men også midt i uka! Mange vil nok også nevne at Axess bruker store beløp på sponsing av sykkelstier, den lokale klatreveggen og en lang rekke andre tiltak for friluftslivet i Molde og Romsdal.

Børge Gjeldvik begynte som gaid og instruktør på Aak Fjellsportsenter i studiedagene. Han fortsatte som nyutdannet ingeniør i Linjebygg Offshore i 1996. To år etter etablerte han sin egen bedrift. Axess ble startet i 1998, og hadde bare to ansatte da de fikk sitt første oppdrag. I 2014 har bedriften 120 ansatte ved hovedkontoret i Molde. Medregnet de 11 avdelingene i Kristiansund, Orkanger, Bergen, Trondheim, Oslo, Huston, Singepore, Rio de Janeiro, Cape Town, St. John i Canada og Geoje i Sør-Korea er 350 ansatt i Axess.

– Jeg  kom til Molde som ferdigutdannet maskiningeniør fra Trondheim i 1996. Jobb var viktig, men like viktig for meg var at jeg ville bo i Molde med romsdalsfjella som «leikegrind» for ski, klatring og turer i nærheten av meg. Året rundt! Samtidig var jeg opptatt av å få turvenner til å komme og slå seg ned her, skape et miljø med folk som vil drive med aktivt friluftsliv. Slik tenkte vi da Axess ble etablert, slik har vi jobbet fram til nå og slik har vi tenkt å fortsette. Men utgangspunktet er selvsagt at vi vil ha folk med høy kompetanse og stå-på-vilje i jobben, sier Børge Gjeldvik.

Axess er med andre ord ikke ei bedrift som i hovedsak driver med tilkomstteknikk (som Aak) eller tilkomstteknikk og vedlikehold (som Linjebygg Offshore). Axess er ei bedrift som leverer ingeniørtjenester knyttet til planlegging og utførelse av inspeksjon, kontroll og verifikasjon til offshorebransjen. Et annet viktig fagområde er kraner og tunge løft.

– Vi ønsker også å være tett på prosessene. Våre folk er hva vi liker å kalle kompetanse i kjeledress. Vi smelter sammen teoretisk og praktisk kompetanse. Den typiske Axess-ansatte er en ingeniør som er mye i felten. Det har stor verdi for kundene våre, sier klatrer og ingeniør Thomas Vekve.  

Axess har også ei avdeling som jobber med avansert softwareutvikling. Den profilerte klatreren Per Hustad er sjef for fem ansatte i datterbedriften Axbit.

– Vi jobber nå med å utvikle et program for bruk av virtual reality for opptrening av folk som skal gjennomføre kompliserte oppdrag, sier Per Hustad.

Ingeniør, skikjører og klatrer Arne Litlere ble ansatt i Axess i 2003. Han har ansvar for rekruttering av nye ansatte.

– Vi ønsker å rekruttere folk som kombinerer høy kompetanse, ståpå-kultur og prosjektholdning. En typisk Axess-ansatt jobber hardt og målrettet, og gir seg ikke før han eller hun er i mål. Samtidig er vi fleksible med hensyn til arbeidstid. Når jobben er gjort, er det ok å dra på tur. Regn med at du møter mange Axess-folk i fjellet like etter snøfall og oppklaring en vinterdag! Vi er ute etter folk som trives i et aktivt miljø med klatrere, skikjørere, syklister, surfere og andre friluftsfolk, og bruker stort sett dette nettverket når vi rekrutterer nye folk. Det viser seg å være effektivt. Annonser er overflødig, sier Arne Litlere.

– Vi har klart å utvikle et attraktivt miljø for fagfolk her i Molde. Axess ønsker å fortsette arbeidet med å gjøre Molde til en «hub» for folk som liker bratt friluftsliv. Derfor vil vi også videre bidra aktivt til positive tiltak som Moldeveggen, Axess klatreskole for barn, sykkelstier og andre tiltak som fremmer friluftsliv og aktiv utegym i Molde og Romsdal, sier Børge Gjeldvik.

Denne saken sto på trykk i Klatring 124

Gikk du glipp av?

  Øyeblikkelig business

  Øyeblikkelig business

  Et klatrefrelst par, en bok om yoga og et ønske om å gjøre noe bærekraftig. Slik ble Prana Living til.

  Check!

  Check!

  Stoler du alltid på deg selv når du klatrer? Stoler du like blindt på taukameraten? Det kan koste deg dyrt.

En klatrekjærestes bekjennelser

En klatrekjærestes bekjennelser

Belay-bitch! Det ble sagt så lavt at jeg knapt hørte det. Det forandret min innstilling til klatresporten.

Yoga for klatring

Yoga for klatring

7 øvelser som gjør deg bedre i veggen

Den mektige gigant

Den mektige gigant

Det er umulig å ikke legge merke til den; rett før Hemsedal henger fossen og minner oss på naturens storslagenhet.

Spark isklatringen i gang!

Spark isklatringen i gang!

Å høgge seg opp frosne fosser er surrealistisk – derfor er sporten fantastisk. Her er tips til hvordan du kommer i gang.

Pleier du?

Pleier du?

Her er tips til hudpleie som hjelper deg å fortsette klatringa uten for mye hudslitasje.

Slik brukes kilene

Slik brukes kilene

KLATRESKOLEN (S2E6): Redaktør Dag Hagen har fått med seg Paula Voldner for å demonstrere hvordan kilene skal festes.