1KROPP OG SJEL: Yoga-filosofien bygger på prinsippet om at hodet og sinn fungerer best når også kroppen funker som den skal, og kommer med en rekke øvelser for å hjelpe kropp og sjel til å fungere optimalt.

Yoga for klatring

7 øvelser som gjør deg bedre i veggen

Oppdatert søndag 18. desember 2016 kl.08:56

Katinka Sætersdal Remøe

Katinka Sætersdal Remøe er utdannet yogainstruktør og har tidligere undervist ved Romsdal Yoga, på ulike treningssentre og jobbet som konsulent innen arbeidshelse for NAV. Hun har også hatt helgeworkshops og kurs, og underviser i dag bedriftsyoga og Ashtanga ved Puro Yoga i Oslo. Nettside: Katinkaremoe.com

Klatring er en fantastisk sport. Du blir sterk, får bedre utholdenhet og koordinasjon, terper evnen til problemløsning og øker mestringsfølelsen. Men, som med det meste av fysisk aktivitet påfører klatring kroppen stress som kan utvikle seg til belastningsskader. Overutviklede skuldre, runde rygger, stiv nakke og stram hamstring er typiske skavanker klatrere får over tid.

For ikke å snakke om vonde tær og føtter. Og selv om klatring skjerper konsentrasjonsevnen, kan balansen mellom 100% fokus og det å miste den være ganske så hårfin.

Hvem har vel ikke blitt grepet av dødsangsten i veggen, eller av en så sterk tvil på egne prestasjonsevner at det å mislykkes blir en realitet?

Yoga kan hjelpe. Opprinnelig en slags helsefilosofi fra India er yoga et perfekt komplement til klatring. Filosofien bygger på prinsippet om at hodet og sinn fungerer best når også kroppen funker som den skal, og kommer med en rekke øvelser for å hjelpe kropp og sjel til å fungere optimalt. Øvelsene utvikler først og fremst kroppsbevissthet, og mange fokuserer spesifikt på det klatrere trenger, nemlig å styrke balansen, åpne bryst og skuldre, og å tøye hamstringen.

"

«Opprinnelig en slags helsefilosofi fra India er yoga et perfekt komplement til klatring.»

"

Chris Sharma, Olivia Hsu, Daniel Woods og Paul Robinson. Yogafrelste kjendisklatrere er mange. I tillegg til fordelene med skadeforebygging og mykhet fremhever de bevisstgjøringen rundt pusten som sentral for mentale utfordringer i veggen. Bruker man pusten riktig kan den bli avgjørende for hvordan du takler stress og frykten for å falle.

LES OGSÅ: Buldring, klatring og kajakk på Sørenga
LES OGSÅ: Fra Jack London til Klatreverket

«Når man konsentrerer seg om pusten, gjør det at man tenker mindre på andre ting», sier Paul Robinson. Chris Sharma poengterer hvor bevisst han har blitt på egoet sitt og det å være overfokusert på målet om å klare en rute. Yoga har lært han å bli mer ydmyk og kjenne igjen tankemønstre som kan virke hemmende på prestasjonsevnen.

"

«I tillegg til fordelene med skadeforebygging og mykhet fremhever de bevisstgjøringen rundt pusten som sentral for mentale utfordringer i veggen.»

"

NYTTIGE YOGATIPS FOR KLATRERE

 • Dype, jevne pust klarner hodet og forbedrer fokus.
 • Venn deg til å puste «inn» i ryggen slik at det kjennes som den ekspanderer
 • Før kroppsvekten inn i bevegelsen når du klatrer
 • Vær ydmyk mot deg selv og lytt til kroppen. Noen ganger er det bedre å hvile framfor å pushe kroppen.

Lyst til å prøve? Her er syv øvelser du kan bryne deg på imellom klatreøktene. Siden styrke er noe man får gjennom klatringen retter øvelsene seg spesifikt mot å åpne skuldre og øvre delen ryggen, og å strekke bakside av lår, hofter og tær. Gjør dem hver for seg eller som en sekvens. Som sekvens kan du ta med en «Stående hund» mellom hver øvelse for å holde varmen oppe. Hold stillingen i 5 pust til 3 minutter og gjør asymmetriske stillinger på hver side.    

LES OGSÅ: Norge til topps i nordisk mesterskap     

1. Stående hund // Adho Muka Svanasana

Hvorfor:
Styrker og strekker skuldre og latissimus dorsi, den brede ryggmuskelen. Strekker bakside av lår, leggmusklene og akillessenen. Økt bevegelighet i leggmusklene kan forbedre utholdenheten på sva.

Hvordan:
Stå på alle fire. Ha hoftebreddes avstand mellom knærne og skulderbreddes avstand mellom hendene. Spre fingrene og pass på at hele håndflaten er i kontakt med underlaget. På utpust, plasser tåballen i gulvet og løft knærne opp. Behold dem først bøyd, og ha litt avstand mellom hælene og gulvet. Forleng armer og overkropp ved å presse fra med hendene og tenke at sitteknokene skal i taket. Pust ut og skyv hælene mot gulvet ved å dra halebenet nedover og baksiden av lårene bakover. Spre skulderbladene og «dra dem» nedover langs ryggsøylen. Bli i stillingen fra 5 pust til 3 minutter.

Vær forsiktig hvis du har en skade i skulder, albue eller håndledd. Konsulter en lege/ekspert før du prøver på egenhånd.

STÅENDE HUND: Økt bevegelighet i leggmusklene kan forbedre utholdenheten på sva. Foto: Kristoffer Kippernes

2. Utvidet benstrekk // Prasarita Padottanasana C

Hvorfor:
Strekker bakside og innside av lår. Løsner opp stram muskulatur og fascie rundt skulderleddet samt brystet. Motvirker «hunchback» rygg.

Hvordan:
Ha bred avstand mellom føttene med tærne pekende rett frem. Fold hendene sammen bak ryggen og på innpust, dra skulderbladene mot hverandre slik at brystet kommer frem. Pust ut og bøy hodet og armer ned mot gulvet. Press innsiden av føttene ned slik at ankelleddet stabiliseres og lår beholdes aktive. Ikke fortvil om hendene ikke kommer i gulvet med det første, det tar tid. Er skuldrene veldig stramme, strekk armene opp mot taket, og er det veldig stramt bak lårene så bøy knærne litt. Bli i 5-10 pust.

Vær forsiktig hvis du har hatt skiveprolaps eller problemer med korsryggen. Ikke bøy hodet under hjertenivå hvis du har glaukom eller netthinneavløsning.

UTVIDET BENSTREKK: Løsner opp stram muskulatur og fascie rundt skulderleddet samt brystet. Motvirker «hunchback» rygg. Foto: Kristoffer Kippernes

LES OGSÅ: Slik så det ut da Alex Megos gikk First Round, First Minute

3. Tåstrekk // Vajrasana

Hvorfor:
Hvis det er en kroppsdel som virkelig får gjennomgå i klatring så er det føttene. Tærne har det rett og slett ikke godt i klatresko som er to nummer for små og kan få varige mén hvis de ikke tas vare på. Denne stillingen bøyer tærne i motsatt retning av det klatresko gjør og strekker hele undersiden av fotsålen inkludert tær og akillessenen.

Hvordan:
Sitt på huk med knær og føtter inntil hverandre. Pass på at alle tærne er i gulvet, også lilletåa. Plasser knærne i gulvet og len deg litt bakpå. Styr kroppsvekten gradvis nedover slik at du kjenner det tar på tærne. Hvis dette blir for ekstremt, len deg litt forover med hendene i gulvet for å ta litt av vekten fra hælene. Ideelt holdes stillingen i 1-3 min, men bli så lenge du orker.

Vær forsiktig hvis du har hatt benbrudd i tærne

TÅSTREKK: Denne stillingen bøyer tærne i motsatt retning av det klatresko gjør og strekker hele undersiden av fotsålen inkludert tær og akillessenen. Foto: Kristoffer Kippernes

4. Duen // Eka pada Raja

Hvorfor:
Åpner utsiden av hoftene og lår som kan bli spesielt stive av «froske»-lignende bevegelser i veggen.

Hvordan:
Start enten på alle fire eller i Stående hund. Løft høyre ben og plasser kneet frem mot høyre hånd med høyre fot, flekset, i rett vinkel mot venstre hånd. Jobb med å få hoftebena parallelle og så nære gulvet som mulig uten å komprimere korsryggen. Kom ned på albuene og fokuser på å slippe opp i musklene i høyre hofte. Da vil venstre hoftebøyer etterhvert mykne slik at du kommer nærmere gulvet. Bli i stillingen fra 1-3 minutter og bytt side.

Vær forsiktig hvis du har kneproblemer. Det kan være svært utfordrende å ha fremre ben i rett vinkel og lett å skade kneet enda mer hvis du har stive hofter. Hvis dette er tilfellet, plasser høyre kne mot høyre hånd men ta foten inn mot kroppen istedenfor i rett vinkel mot motsatt hånd. Da vil du nærmest ligge oppå benet med foten mot venstre hofte.

DUEN: Åpner utsiden av hoftene og lår som kan bli spesielt stive av «froske»-lignende bevegelser i veggen. Foto: Kristoffer Kippernes

LES OGSÅ: Er du med i Oslos beste buldrecrew?

5. Kua // Gomukhasana

Hvorfor:
Åpner utsiden av hoftene og glutealmusklene (gluteal maximus). Strekker triceps og armhulen såvel som pectoralis og deltamuskelen som lett blir overutviklet i klatring e.g. skuldrene «ruller» innover (e.g. «hunchback»).

Hvordan:
Sitt i skredderstilling. Plasser høyre kne over venstre og «dra» føttene slik at de ligger ved utsiden av hoftene. Jobb med å få begge sitteknokene
i gulvet. Pust inn, strekk høyre arm opp mot

taket og slipp hånden bak ryggen. Bøy samtidig venstre armen rundt kroppen på venstre side og ta tak i høyre hånd med venstre. Dra hendene fra hverandre (men hold fast!).

Vær forsiktig hvis du har/har hatt skade i skuldre eller nakke. Konsulter en lege/ekspert før du gjør stillingen på egenhånd.

 

KUA: Strekker triceps og armhulen såvel som pectoralis og deltamuskelen som lett blir overutviklet i klatring e.g. skuldrene «ruller» innover (e.g. «hunchback»). Foto: Kristoffer Kippernes

LES OGSÅ: Fugleperspektiv

6. Lett twist
 // Ardha Matsyendrasana variant

Hvorfor:
Styrker og strekker ryggen. Åpner skuldre ved å strekke pectoralis-muskelen på tvers av brystet. Øker mobiliteten i skuldrene og gjør det lettere å vri kroppen under klatring. Løsner opp stiv korsrygg.

Hvordan:
Sitt i skredderstilling. Plasser høyre fot på utsiden av venstre lår, press sitteknokene i gulvet og rett opp ryggen. Pust inn, forleng ryggen fra sitteknokene og vri overkroppen mot høyre. Plasser venstre skulder på utsiden av høyre kne og ta høyre hånden i gulvet bak setet. På utpust, vri over kroppen mot høyre og se over høyre skulder. Dra skuldrene nedover og trekk skulderbladene inn i ryggen slik at brystbenet kommer frem. Bli i 5-10 pust og fokuser på å forlenge ryggen på innpust for så å vri kroppen på utpust.

Vær forsiktig hvis du har/har hatt skade i skuldre.

LETT TWIST: Øker mobiliteten i skuldrene og gjør det lettere å vri kroppen under klatring. Foto: Kristoffer Kippernes

LES OGSÅ: Reneste 17.mai-stemning under åpningen av Norsk Tindesenter

7. Hodet-til-kne // Janu sirsasana

Hvorfor:
Strekker ryggen, bakre siden av lår og glutealmusklene. Beroligende og kan senke blodtrykket.

Hvordan:
Sitt i skredderstilling. Forleng høyre ben rett frem, bøy venstre og plasser venstre fotsåle mot innsiden av høyre lår så langt inn mot lysken som mulig. På innpust, press sittekonkene i gulvet, fleks høyre fot slik at tærne peker i taket og ta tak i høyre fot eller ankel med hendene. Trekk skulderbladene inn i ryggen og på utpust, kom med brystbenet mot høyre kne. Bli her i 5-10 min.

Vær forsiktig hvis du har kne- eller ryggskader (gjelder det bøyde benet og korsryggen).

HODET-TIL-KNE: Strekker ryggen, bakre siden av lår og glutealmusklene. Beroligende og kan senke blodtrykket. Foto: Kristoffer Kippernes

Gikk du glipp av?

  Øyeblikkelig business

  Øyeblikkelig business

  Et klatrefrelst par, en bok om yoga og et ønske om å gjøre noe bærekraftig. Slik ble Prana Living til.

  Check!

  Check!

  Stoler du alltid på deg selv når du klatrer? Stoler du like blindt på taukameraten? Det kan koste deg dyrt.

En klatrekjærestes bekjennelser

En klatrekjærestes bekjennelser

Belay-bitch! Det ble sagt så lavt at jeg knapt hørte det. Det forandret min innstilling til klatresporten.

Yoga for klatring

Yoga for klatring

7 øvelser som gjør deg bedre i veggen

Den mektige gigant

Den mektige gigant

Det er umulig å ikke legge merke til den; rett før Hemsedal henger fossen og minner oss på naturens storslagenhet.

Spark isklatringen i gang!

Spark isklatringen i gang!

Å høgge seg opp frosne fosser er surrealistisk – derfor er sporten fantastisk. Her er tips til hvordan du kommer i gang.

Pleier du?

Pleier du?

Her er tips til hudpleie som hjelper deg å fortsette klatringa uten for mye hudslitasje.

Slik brukes kilene

Slik brukes kilene

KLATRESKOLEN (S2E6): Redaktør Dag Hagen har fått med seg Paula Voldner for å demonstrere hvordan kilene skal festes.