1 Adam Ondra slapper av på The Change, 9b+ og verdens hardeste klipperute. Foto: Olav Strøm

The Change er i boks

Ondra har klippet siste anker på prosjektet sitt. Ble det verdens hardeste?

Torsdag 04. oktober 2012 kl.14:59

Siste, og vi må inntil videre si ubekreftede, rapport fra Flatanger forteller at Adam Ondra nå har gått prosjektet sitt i Hanshelleren. Ruta The Change har vært sommerens og høstens store forventning, og vi har fulgt framgangen tett her på siden. Nå skal den altså være gått, og etter hva vi forstår har Ondra foreslått graden 9b+.

Vi vet ikke mer pr. nå, annet enn at det altså dreier seg om et stykke historisk hard klatring: en 20 meter lang 9a+/9b inn i en over 30 meter lang 9a, slått sammen til en 55 meter lang monsterrute gjennom taket i kjempegrotta.

Vi får ta alle detaljopplysninger med en klype salt inntil videre – vi håper å kunne bringe både bilder, intervju og harde fakta om ikke lenge. Enn så lenge får vi slå oss til ro med at det er stor sjanse for at verdens hardeste klipperute nå befinner seg i Norge og Nord-Trøndelag. 

Gratulasjoner til Ondra for vel utført jobb!

Soloklatringens stjerne

Soloklatringens stjerne

Radiokanal intervjuer den desidert beste frisoloklatreren i verden

Les mer
Gjør deg til en stjerne ...

Gjør deg til en stjerne ...

Dette er ruta som magasinet Climbing trakk fram som Norges største klassiker, og som ufrivillig ble løpt ned av en klatrer. Han overlevde, men du vil nok sette mest pris på å klat... »

Les mer
Heftig renne

Heftig renne

Drømmen for mange er å stå på toppen av Store Skagastølstind. Enkel klatring til tross, man må gjerne prøve flere ganger før man lykkes.

Les mer
Vertikale intervaller

Vertikale intervaller

Det finnes mange måter å trene på, og intervalltrening er i vinden som aldri før, også for klatrere. Her litt av mine erfaringer om trening og treningssystemer, skriver Magnus Midtbø. 

Les mer
Det magiske tyngdepunktet

Det magiske tyngdepunktet

Det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å bruke tyngdekraften – som jo er det man kjemper i mot – til å virke med deg når du klatrer. Her er tipsene.

Les mer
Bli bedre i buldreveggen

Bli bedre i buldreveggen

Hvordan utvikler man seg innen klatresporten og hvordan blir man i stand til å mestre flere og hardere buldere? Vi ba en buldrelegende å gi oss nordmenn en minileksjon

Les mer