Nye nordiske mestere

Årets nordiske mesterskap for juniorer i buldring er over og seks nye mestere er kåret. Halvparten av dem var nordmenn; Leo Ketil Bøe fra Bergen, Sunniva Haave og Thilo Schröter fra Oslo.

Sist oppdatert 16. mars 2015 kl 17.33
Thilo klatrer seg til seier ved å flashe siste bulder. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

I internasjonale konkurranser er det tre aldersklasser for begge kjønn; youth B født 2000 og 2001 , youth A født 1998 og 1999, og junior født 1996 og 1997. Fra Norge reiste 15 utøvere fordelt på de seks klassene, og 10 av dem kvalifiserte seg til finale søndag morgen.

I den yngste gutteklassen gikk Baste Andesilic og Jens Kristian Aasmundsen videre til finale med henholdsvis 3. og 4.plass. I finalen gikk det derimot litt dårligere resultatmessig og de begge mistet plasseringer og endte som nummer 5. og 6.

I den mellomste gutteklassene var det kun en nordmann, og det var Leo. Han vant kvalifiseringen overlegent med å gå to flere buldere enn nummer 2. I finalen leverte han nok en gang og stakk av med sin første nordiske tittel. Blant jentene var det Ingrid Amundrud og Lisa-Marie Kvandahl som gikk videre til finale, mens Bergljot Hansen dessverre havnet utenfor med to forsøk og en bonus for lite. I jentefinalen var det skrudd noe hardt og de norske jentene toppet ingen buldre. Lisa-Marie fikk imidlertid to bonuser og det ga hun en 5. plass.

Blant de eldste var det ikke overraskende, Thilo Schröter som tok gullet med 3 topper på 4 forsøk foran juniorverdensmester Hannes Puman med 3 topper på 7 forsøk. Jakob Heber Norum klatret også finale og endte som nummer 5 med 2 topper på 10 forsøk. For jentene ble det kun gått et bulder og det ble flashet av norske Sunniva Haave. Det var nok til seier! Martine Limstrand og Astrid Holand gikk også videre til finale og endte på henholdsvis 4. og 5. plass.

For oss som satt å så finalen fra sofaen virket det som det var god stemning og et gira publikum. Bulderne så kule ut, til tross for at noen av dem var litt harde. Jeg ble i hvert fall gira av å se på, og selvfølgelig syns jeg det var kult at så mange nordmenn gjorde det bra.

Landslagstrener Jan Erik Paulsen var med som ledsager og han meldte om at det generelt sett var skrudd litt for hardt i alle klasser bortsett fra den eldste gutteklassen. Få buldre ble gått og det var lite som skilte utøverne - i mange klasser ble det skilt på forsøk og forsøk på bonus. Han sa også at det var mye vertikal og teknisk klatring, og dette gjorde det litt ensidig i noen klasser.

Vinnerne Thilo og Sunniva var der i mot fornøyde med konkurransen, og jeg benyttet anledningen til et lite intervju med to av de tre norske vinnerne.

Hvordan smaker seieren?
Thilo: 24 karat gull.
Sunniva: Veldig bra!

Hvordan var nivået i klassen og på bulderne?
T: Nivået i klassen var høyt og tilsvarte internasjonal standard. Finalebulderne hadde god variasjon i stil og traff bra på nivået. Vi hadde en ren fysisk krimpebulder som første, et teknisk sva som nummer to og til slutt et koordinasjonshopp med en frekk liten mantel på toppen.
S:Det var litt annerledes å kun ha tre buldre i finalen, men de var til gjengjeld ganske harde. Jeg syns de traff bra på nivået ettersom aller bulderne var mulig, men det var muligens en smule for hardt.

Er du fornøyde?
T: Jeg er fornøyd med å vinne, men burde ha flashet det første og letteste bulderet.
S: Ja, det var veldig gøy å endelig få det til i en finale også. Jeg gjør det som regel bra i kvalifiseringen, men har ikke fått det helt til i finalen i tidligere konkurranser.

Var det et bra arrangement?
T: Det var et punktlig arrangement, men en klam og høylytt klatrehall.
S: Ja, men det var litt lite klatremuligheter i oppvarmingen. Ellers var det helt supert.

Har du trent spesifikt for denne konkurransen?
T: Jeg har trent jevnt og hardt i en lenger periode, først og fremst til EM i Innsbruck i mai, men formen kjennes bra ut allerede.
S: Jeg har trent mye buldring frem mot konkurransen, men jeg har slitt med tre vonde fingre så jeg har ikke fått trent så mye som jeg hadde lyst til.

Hva er planene dine for i år?
T: Fullføre skolen, delta på en del konkurranser, og så reise resten av året.
S:Jeg tenker å være med på alle norgescupene, både buldring og tau. Jeg vurderer en EYC i buldring, pluss at jeg har også lyst til å være med på EM i buldring.

Vi gratulerer alle de norske utøverne med en vel gjennomført konkurranse og en stor gratulasjon til de tre nye mesterne våre. Neste konkurranse er Norgescupen i Lillehammer og all info om den finner dere HER. Konkurransen i Lillehammer vil også være uttakskonkurranse for verdenscupen som arrangeres i Stavanger i august, og vi oppfordrer alle til å delta på Lillehammer slik at vi får flest mulig nordmenn med i Stavanger. Norge har 18 plasser for damene og 19 for herrene.